Zaboravite skandinavski stil, Japandi je vrući trend u uređenju

Japandi protiv skandinavskog stila

Ipak, ono po čemu se japandi razlikuje od skandi stila jest pretjerana jednostavnost i čiste linije koje se onda nadopunjuju rustikalnim skandinavskim elementima. Osim toga, Japanci se oslanjaju na bogate nijanse boja, za razliku od skandi stila koji njeguje ‘sterilnost’ i čistoću.

Japandi je nastao iz želje za nečim novim, dodatnim razvojem skandinavskog minimalističkog stila, a najlogičniji spoj pronađen je u tradicionalnom japanskom minimalizmu, u pravcu lišenog svega suvišnog i filozofijom samo onog najosnovnijeg.

Lagom – životni stil

Što se tiče životnog stila, njegova srž slična je Hygge trendu – zove se Umjerenoa riječ je o umjerenom načinu života u čijem se središtu nalazi ideja o pravoj mjeri, savršenoj sredini između onoga što nam je premalo i onoga što nam je previše.

Prirodni materijali i funkcionalnost

Japandi donosi sasvim jasne i oštre linije, zaobljene ploče, geometrizirani izgled te prirodne materijale kao što su keramika, čelik, vuna, staklo, drvo i bambus koji stvaraju vezu s prirodom i daju toplinu prostora. Minuciozni detalji te savršenstvo izrade odlikuju kolekciju za dom iz koje je uklonjen sav višak, što definitivno nije za ljubitelje eklekticizma.

Jedna od najvažnijih značajki japanskog stila jest fokus na funkcionalnosti. Namještaj je često multifunkcionalan i jednostavan, čistih linija i praktičnih oblika. Komadi su dizajnirani da budu lijepi i korisni, bez suvišnih i nepotrebnih detalja. Ova jednostavnost omogućuje jasan i nenatrpan prostor, stvarajući osjećaj smirenosti i reda.

Više o temiIzvor: Journal.hr