Zapaljen uskršnji krijes u Vrbovcu: “Donosi nam novu nadu u nešto bolje i nešto ljepše”

Blagadansko predvečerje u Vrbovcu ne prolazi bez tradicije i paljenja uskrsnog krijesa. Tamo je bila reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

GalerijaPaljenje Uskrsne vuzmice Jasna Benedik, ravnateljica TZ Slavko Povrlišek, predsjednik vp grada Vrbovca +0Lara Švigir, reporterka Nove TV


Upaljena je vuzmica. Tako uskrsni krijes nazivaju u vrbovečkom kraju i to ovdje nije obična vatra. Ona označava pobjedu svjetla nad mrakom. No više o samom značenju ove tradicije Jasna Benedikdirektor turističke zajednice.

“Mi u Vrbovcu se jako trudimo čuvati našu tradiciju, kultura, baština i na kraju običaji. Dokaz je i samo paljenje ove vuzmice koja se u našim krajevima pali od davnina. Naime, paljenje ove vuzmice kod nas simbolizira Isusovo uskrsnuće i oslobođenje od grijeha, pobjedu svjetla nad tamom i donosi nam novu nadu u nešto bolje i nešto ljepše”, rekao je Benedik.

“Svako mjesto i selo oko Vrbovca iu Vrbovcu pali svoju vuzmicu. To je jedan vid natjecanja što se događa od davnina i zaista nam je važno da tu našu tradiciju čuvamo“, dodala je.

Održavanje ove tradicije uključuje i sigurnost okupljenih, a za to vode brigu Vrbovečki vatrogasci. Oni krijes pale, drže ga pod kontrolom, donosi Lara Švigirreporterka Dnevnika Nove TV.

„Priprema krijesa traje nekoliko tjedana jer se obično taj krijes radi od obrezanih djelova vinove loze, granja voćki i sličnog. Svi koji to nemaju gdje zbrinuti dovezu ovdje pa mi napravimo vuzmicu. Moram reći da je ovogodišnja malo manja, jer su inače vuzmice daleko veće, šire i više. Ove godine nismo bili sigurni u ništa, ni u vrijeme pa smo iz tog razloga išli s manjom, čisto da bi bolje gorilo i da se običaji poštuju”, pojasnio jeSlavko Povrlišekzapovjednik vatrogasaca grada Vrbovca.

Ovdje je uskrsni krijes, vuzmica, vuzmenka ili kako god ga već zvali, a mještani ovog kraja simbolično najavili najveći kršćanski blagdan,Uskrs.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr