Još jedna mina u našem moru, leži na 30 metara dubine: “Ja samo znam da se i prazne puške boje”

Policiju očekuje posao i na Korčuli. U Lumbardi su ronioci, kažu, pronašli minu na dubini od 30 metara. Vijest je iznenadila i načelnicu Općine. Ne, upućeni kažu da se za nju zna godina.

GalerijaPronađena bomba na Korčuli - 1 Pronađena bomba na Korčuli - 2 Pronađena bomba na Korčuli - 3 +4Pronađena bomba na Korčuli - 4


Snimku je ustupila udruga koja je u posljednjih 18 godina u Hrvatskoj raščistila tisuće olupina. Lokalni ronioci ih još uvijek imaju prije koju godinu pokazali što su pronašli.

“Otišli smo tamo. Vidjeli smo minu, ali rekli smo da je to opasno, mi to ne možemo riješiti. Znam da su tada lokalni ronioci prijavili nadležnima”, rekao je Romeo Ibrišević iz Udruge Zelene stope.

Kažu da je mina još tamo. Iako su je snimili prije nekoliko godina. Načelnici općine prvi glas o tome bio je upit s DNEVNIK.hr-a. Onda se i sama raspitala.

“Kontaktirala sam dvije osobe koje rone na području općine Lumbarda, oni su mi potvrdili su da je mina tamo”, poručila je Marija Klisuranačelnica općine Lumbarda.

Odmah je poslala upit MUP-u, ali odgovor još nije dobila, navodi Sanja Višticareporterka Dnevnika Nove TV.

Neslužbeno doznajem da su oni bili na terenu. Međutim, kako nisam službeno dobio nikakvu povratnu informaciju, ne mogu tvrditi”, dodao je Klisura.

„Svi su rekli, da svi koji trebaju znatii, znaju za to. Eto, tako je do mene došao odgovor”, poručuje Ibrišević.

Je li netko od stručnjaka zaista već bio na terenu, je li se što poduzimalo i je li riječ o opasnoj mini Dnevnik Nove TV poslao je upit MUP-u, odgovor nisu dobili.

O tome ima li mina eksploziv i je li opasna, Ibrišević je jasno odgovorio: “Ja samo znam da se i prazne puške boje dvojica, tako je valjda tom minom. Evo, ne znam. Ne mogu reći”.

Načelnik kaže da nema razloga za paniku. Ali stare karte iz Pomorskog muzeja pokazuju puno.

„Doista vidimo već u 45. godini, dakle na toj prvoj karti da je upravo između Lumbarde i rta Ražnjić bio miniran ulaz u Mljetski kanal“, rekla je Petra Blažević iz Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu.

Dodaje da je bivša država dosta radila na razminiranju.

“Ukoliko se nešto pronađe u mulju, to bi bio ipak izuzetak jer su njihovi napori bili i sustavni i dugotrajni i njima je bio prioritet razminirati luke”, zaključio je Blažević.

Što će nadležni učiniti s ovim pronalaskom ronilaca? Saznat ćemo čim odgovore.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr