Jedno od najvažnijih događaja u svim domovima na samom Uskrsu jest uskrsni doručak. Nakon kojeg, par sati kasnije, slijedi i uskrsni ručak! Koliko god voljeli jesti, uskrsni stolovi najčešće su puni hrane, od kuhane šunke, jaja, sira i vrhnja, rotkvice i mladog luka, kruha i peciva, pa sve do pinca i raznih uskrsnih kolača. Ako i vi dan nakon Uskrsa, već umorni od kuhanja, razmišljate kako najpametnije iskoristiti ostatke hrane i od njih na brzinu složiti novu jelu, u nastavku donosimo nekoliko super prijedloga.

Što s ostacima od doručka?

Kruh – francuski tost

Ostatke kruha, kojih će sigurno biti u obilnim količinama, najbolje je iskoristiti za pohani kruh ili tost. Ovo je jelo vrlo jednostavno, brzo i ukusno, može se pripremiti kao slano ili slatko, a najbolje je upravo s kruhom koji nije sasvim svjež. U smjesu jaja za slanu varijantu nemojte stavljati vaniliju i puno šećera, a vrući pohani kruh poslužite uz sir i šunku, krem ​​namaz od sira ili topljeni sir, a možete napraviti i umak od jogurta i hrena! Slatki pohani kruh pak pospite šećerom u prahu i poslužite uz džem, javorov sirup i svježe voće poput jagoda i borovnice. Recept donosimo ovdje.

Šunka, sir, jaja, mladi luk – slani muffini, košarice, popečci, quiche

Ostatke hrane od uskrsnog doručka poput šunke, sira, jaja, mladog luka, pa čak i hrena, sve zajedno možete iskoristiti za potpuno nove ukusne doručke. Jedna od najslađih opcija su slani muffini. Za njihovu pripremu iskoristit ćete kuhanu šunku, sir i jaja, a naravno možete ih ubaciti i dodati poput povrća po želji.

Recept za muffine sa sirom i šunkom

Sastojci:

  • 2 šalice brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • sunce i papar
  • žličica šećera
  • 100g šunke, nasjeckane
  • 1 ½ šalice naribanog sira
  • 1 veliko jaje
  • 1 šalica mlijeka
  • 1/3 šalice ulja

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200°C. Lagano namastite pleh za muffine s 9-10 rupa.
  • Pomješajte brašno, prašak za pecivo, sol, papar i šećer u velikoj posudi. Dodajte šunku i 1 šalicu sira pa dobro promiješajte.
  • U posebnoj posudi pomiješajte jaje, mlijeko i ulje. Ulijte u sredinu smjese brašna i promiješajte.
  • Žlicom stavite smjesu u pripremljene rupe za muffine dok ne budu skoro pune. Pospite preostalim sirom.
  • Pecite 20 minuta, provjerite jesu li pečeni uz pomoć čačkalice.

Možete napraviti i košarice sa šunkom, pršutom ili špekom, jajima, šparogama i sirom, mladim lukom ili vlascem. Još jedna u zadnji čas opcija su preukusni sladoled od sladoleda od šunke, sira i povrća (možete koristiti tikvice, poriluk, mladi luk, vlasac, špinat i mrkvu). Popečci mogu biti na bazi neke žitarice, poput kvinoje, a možete ih jesti isto uz fini umak na bazi grčkog jogurta, ili kao prilog uz pečena jaja.

Recept za popečke sa šunkom, sirom i povrćem

Sastojci:

  • 350 g svježeg posnog sira
  • 2 srednje velika jaja
  • 75 g nasjeckane šunke
  • 75 g glatkog brašna
  • pola sitno nasjeckanog luka
  • 1-2 žličice sitno nasjeckanog začinskog bilja (bosiljak, vlasac, kopar ili korijander)
  • 1 žlica maslinovog ulja

Postupak:

  • U velikoj zdjeli umutite 250 g svježeg sira i jaja dok se ne sjedine. Pomješajte šunku, brašno, luk i začinsko bilje dok se ne sjedine. Dodajte sol i papir.
  • Zagrijte ulje u velikoj neljepljivoj tavi na srednje jakoj vatri. U tavu ulijte smjese od po 2 žlice kako biste napravili 6 popečaka. Smanjite vatru na srednju i pecite 4 minute sa svake strane ili dok se ne porumene i ne napuhnu se.
  • Popečke poslužite umakom od grčkog jogurta i začina

Još jedna genijalna ideja je quiche, a kao iu prethodnim jelima možete biti potpuno kreativni. Recept za quiche je ovdje, a naravno, nadjev prilagodite namirnicama s kojima raspolažete. Mi primjerice obožavamo quiche sa sirom, šparogama i šunkom.

Što s ostacima od ručka?

Meso i povrće – salate i tortilje

Vjerojatno nećete imati toliko ostataka hrane kako biste mogli ponoviti cijeli ručak, a nama najdraža opcija je dan nakon Uskrsa s prijateljima ili obitelji provesti na pikniku. Na taj način svi ponesu ono što im je ostalo, pa tako na pikniku bude svega; od šunkice, jaja, francuske salate, domaćeg kruha, ali i mesa i salate! Ako ipak od ostataka hrane želite napraviti novu jelu za ručak, možete napraviti laganu proljetnu salatu s mix salatom, tvrdo kuhanim jajima, sitno rezanom šunkom ili mesom, rotkvicama i lukom. Iste sastojke također možete zarolati u tortilje; jednostavan, brz i ukusan ručak gotov je u svega par minuta.

Više o temiIzvor: Journal.hr