Macron protiv eskalacije sukoba između Kine i Tajvane: “Najgore bi bilo misliti da se mi Europljani moramo prilagođavati američkom ritmu ili kineskom pretjerivanju”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Europi nije u interesu jačanje krize u vezi s Tajvanom i da bi trebala slijediti strategiju neovisno o Washingtonu i Pekingu, objavili su mediji u nedjelju.


Emmanuel Macron se upravo vratio iz trodnevnog državnog posjeta Kini gdje ga je toplo dočekao kineski predsjednik Xi Jinping.

Kina je u subotu počela vojne vježbe kod Tajvana ljutita zbog sastanka tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy u srijedu.

Macron je poručio da se Europa ne bi trebala stezati sukob u vezi Tajvanenego pokušati izgraditi vlastitu poziciju kao treći put između Kine i SAD-a, u izjavi za Les Echos i Politico tijekom posjeta Kini.

“Najgore bi bilo misliti da mi Europljani moramo biti sljedbenici u tom pitanju i prilagoditi se američkom ritmu ili kineskom pretjerivanju“, rekao je francuski predsjednik za Politico.

Europa mora više financirati svoju obrambenu industriju, razvijati nuklearnu i obnovljivu energiju i smanjiti ovisnost o američkom dolaru ograničiti oslanjanje na SAD, rekao je, prenose oba medija.

Macron je zajednički intervju dao u petak između Pekinga i Guangzhoua.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr