Procurjeli dokumenti otkrivaju mnogo više nego što se mislilo: Čini se da SAD špijunira svoje saveznike, uključujući Ukrajinu

Kad su nabavili dokumente iz Pentagone, svi su se uglavnom fokusirali na informacije o Ukrajini. Ne, otkrivaju i mnogo više – čini se da SAD špijunira i svoje saveznike.


Tajni dokumenti iz Pentagone objavljeni na društvenim mrežama otkrio je nove informacije o ratnom stanju u Ukrajini, pokazujući koliko su Sjedinjene Države duboko prodrle u rusku vojsku i obavještajne službe, ali i pokazujući kako se čini da Washington također špijunira neke od svojih najbližih saveznika, uključujući Ukrajinu, Izrael i Južnu Koreju.

SAD bi mogao pokušati pritisnuti Izrael da pruži pomoć Ukrajini

Jedan od dokumenata opisuje scenarije koji bi mogli navesti Izrael da opskrbi Ukrajinu smrtonosnim oružjemšto je u suprotnosti s trenutnom izraelskom politikom.

Do sada je izraelska politika uključivala pružanje humanitarne pomoći. Također surađuje s Ukrajinom na razvoju pametnog sustava ranog upozorenja za projektile i proturaketnu obranu. Ali Izrael je odbio ukrajinske zahtjeve da im se isporuči robusnije oružje za protuzračnu obranu, poput izraelskog hvaljenog sustava za presretanje raketa, te je odbacio mogućnost da mu dostavi ofenzivno oružje, izbjegavajući provocirati Rusiju, prenosi New Yor Times.

Proruška hakerska skupina htjela je napasti kanadsku energetsku infrastrukturu

Hakerska skupina, koju vodi ruska Federalna služba sigurnosti, može biti kompromitirala IP adresukanadske plinovodne tvrtke u veljači i prouzročio štetu njezinoj infrastrukturi.

Da je napad kibernetičke kriminalne skupine Zarya uspio, navodi se u izvješću obavještajnih službi, da bi bilo prvi put da je obavještajna zajednica Sjedinjenih Država primijetila prorusku hakersku skupinu koja izvodi napad na zapadne industrijske sustave.

Seul razapet između američke i vlastite politike prema Ukrajini

Kada su se krajem prošle godine pojavili izvještaji da je Južna Koreja pristala prodati topničke granate kako bi pomogla Sjedinjenim Državama da obnove svoje zalihe, inzistirala je na tome da njihov “krajnji korisnik” treba biti američka vojska. Ali interno, glavni suradnici predsjednika Yoon Suk Yeola bili su zabrinuti da će ih njihov američki saveznik preusmjeriti na Ukrajinu, navodi se u tajnim dokumentima Pentagona.

Ovo saznanje SAD-a znači da su špijunirali jednog od svojih glavnih saveznika u Aziji. Južna Koreja je svjesna novinskih izvješća o nabavljenim dokumentima i planirala je s Washingtonom razgovarati o tome, rekao je novinarima u nedjelju visoki vladin dužnosnik u Seulu, prenosi New York Times.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr