Samo za popravak lustera državne rezidencije na Gornjem gradu plaća se 117,5 tisuća eura!

Vilu je inače izgradio polovicom 19. stoljeća (1865.) tada moćni zagrebački poduzetnik Guido Pongratz,.

Obnova potresom pogođene kulturne baštine na zagrebačkom Gornjem gradu od posebno je zahtjevna, zbog potrebe zadovoljavanja strogih konzervatorskih uvjeta, što i košta, a osobito kada je još riječ o objektu koji se često koristi i za protokolarne svrhe i za goste visoke važnosti za državu. Tako su Državne nekretnine objavile natječaj za poslove restauracije višećih lustera Palače Pongratz u Visokoj 22, u sklopu njezine cjelovite obnove.

Riječ je o poslu obnavljanja metalnih, te drvenih lustera, koje će po završenom natječaju odraditi jedan od dva kandidata, tvrtke Kvinar iz Podstrane. Oni će taj posao odraditi za 117,5 tisuća eura. U 24. mjeseca tijekom kojih bi zahtjevni radovi pod nadzorom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode trebali biti obavljeni uz redovito izvještavanje o napretku, s foto-dokumentacijom i osvrtom na aktivnosti koje se obavljaju na lusterima. Palača Pongratz od 2001. godine ima status državne rezidencije, u kojoj osim održavanja susreta na najvišoj razini nerijetko strane delegacije i borave, posljednji put obnovljen je netom uoči zagrebačkog potresa početkom 2020., a radovi su izvedeni kako bi se riješio problem vlage koji je posljedično doveli i do narušavanja konstrukcije.

Vilu je inače izgradio polovicom 19. stoljeća (1865.) tada moćni zagrebački poduzetnik Guido Pongratz, u vlasništvu te obitelji ostala je do 1930., kada j

Više o temiIzvor:Poslovni.hr