VIDEO Vulkan Erumpirao na Kamčatki, oblak pepela visok 20 kilometara: “Ostanite kod kuće!”

Vulkan Shiveluch na ruskom Dalekom istoku eruptirao je u utorak ujutro i izbacio oblak pepela do 20 kilometara. Vlasti Kamčatke prate tok lave, a stanovnici obližnjih gradova upozoreni su da ostanu u kućama i nose maske.


Erupcija vulkana dogodila se oko 1 sat ujutro po lokalnom vremenu i dosegla svoj maksimum malo prije 6 sati, izvijestili su vulkanolozi iz lokalnog ogranka Ruske akademije znanosti.

Oblaci vrućeg pepela uzdigli su se u nebo, praćeni odronima kamenja i lava koja se slijeva s planine visoke 2500 metara iznad Tihog oceana.

🔥🔥😳

Na Kamčatki u Rusiji eruptirao je vulkan Shiveluch.

Prema preliminarnim podacima, visina oblaka pepela je 20 kilometara. pic.twitter.com/sxkJGdsYQE

— 🇺🇦 CA Tim Gravett 🇨🇦 🍁🇺🇸🇺🇦 (@TimGravett) 11. travnja 2023

Instrumenti i satelitski nadzor potvrdili su da jest pepeo stigao do visine do 20 kilometara u atmosferu. Događaj su registrirane i nadzorne postaje udaljene više od 100 kilometara vulkana.

Društvenim mrežama šire se videosnimke erupcije i oblaka dima koja se nadvila iznad Šiveluča, kao i fotografije debelog sloja pepela koji je prekrio vozila i kuće u obližnjim mjestima.

Najveći pad pepela u posljednjih 60 godina dogodio se na Kamčatki zbog erupcije vulkana Shiveluch. pic.twitter.com/THKd9w1O7y

– imam. Benny Dwika Leonanda (@bdleonanda) 11. travnja 2023

“Srećom, vulkan nije erumpirao tijekom turističke sezone. Tada mnogi neodgovorni putnici ignoriraju upozorenja i zalutaju u zabranjeno područje”, rekla je Danila Čebrovravnateljica kamčatskog odjela savezne geološke službe.

U Klučiju, mjestu udaljenom pedesetak kilometara od Šiveluča, nebo je postalo crno.

Stanovnicima rečeno da ostanu u domovima

Lokalni škole prešle su na nastavu na daljinua stanovnicima je rečeno da “ostanu kod kuće i nose masku ako iz bilo kojeg razloga moraju izaći van zbog visoke koncentracije pepela u zraku”.

Na Kamčatki je počela snažna erupcija vulkana Shiveluch

Stanovnici nekoliko sela na Kamčatki bili su prekriveni pepelom. Oblak s vulkanom proširio se na 500 kilometara, a pepeo je bio najveći u 60 godina – palo je 8,5 centimetara pepela. pic.twitter.com/xYK9DoiHEV

– imam. Benny Dwika Leonanda (@bdleonanda) 11. travnja 2023

Lava se spušta iz vulkana i otapa snijeg na okolnim padinama pa povećava rizik od klizišta.

Na poluotoku je nakon erupcije proglašen crveni alarm za zračni promet, piše RT. Shiveluch je jedan od najvećih vulkana na Kamčatki i jedan od najaktivnijih na svijetu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr