Lakše hvatanje sadržaja zaslona uz Snipping Tool stiže u Windows 11

Još u osnovnoj školi učili su nas, kada se govorilo o funkcijama tipki na standardnoj računalnoj tipkovnici, da tipka PrtSc (Print Screen) sprema sadržaj zaslona u međuspremnik (clipboard), koji potom možemo zalijepiti u kakav program za obradu slika. Ova funkcija vrlo je korisna, no već godinama se napreduje i detaljno hvata sadržaj zaslona u Windowsima koristeći dorađeniji alat, Snipping Tool. Microsoft je sada napokon odlučio povezati ove dvije funkcije.

Naime, u ispitni kanal Windowsa 11, kojem imaju pristup samo beta testeri, pojavila se nadogradnja oznake KB5025310, koja će promijeniti zadane postavke tipke PrtSc. Nakon instalacije, zadanono će se, po pritisku na PrtSc, pokrenuti upravo Snipping Tool, alat za napredno hvatanje sadržaja zaslona.

Promjena je malena, ali će mnogi sigurno biti korisni (ako u međuvremenu nisu instalirali kakvo vanjsko rješenje za hvatanje ekrana, vezano za istu tipku).

Osim toga, novi alat za izrezivanje u sustavu Windows 11 kombinirao je mogućnosti aplikacije Snip & Sketch, pa omogućuje i snimanje videozapisa, a ne samo snimke zaslona, ​​s zaslona.

Oni, pak, kod kojih se nova promjena neće svidjeti, imaju opciju da se vrate na staro – postavke za to nalazit će se u postavkama tipkovnica (Postavke> Pristupačnost> Tipkovnica).

Upitnik Glasanje do 19.4.2023. Glasanje zatvoreno

Više o temiIzvor:Bug.hr