Otkriveno tko stoji iza curenja vojnih podataka SAD-a? “On je jak i naoružan”

Osoba odgovorna za veliko čuvanje američkih vojnih podataka radila je u vojnoj bazi i objavljivala vjerodostojne podatke u internetskoj sobi za čavrljanje.


Nova istraga o pozadini curenja povjerljivih američkih podataka – uključujući i one o ratu u Ukrajini – otkrila je prve podatke o osobi koja je te podatke objavila.

Navodno se u redu mladom muškarcu koji voli oružje i koji je na kanalu na Discordu – društvenom mediju za komunikaciju koji je popularan među obožavateljima videoigrara – vojne podatke dijelio je s dvadesetak ljudi koji također vole razgovarati o oružju i vojnoj opremi.

Mladić, koji se predstavljao pod imenom “OG”na Discordu je krajem prošle godine počeo objavljivati ​​poruke u kojima je koristio vojni žargon, pokazala je istraga Washington Post.

Sljedećih mjeseci objavio je prijepise povjerljivih dokumenata. Post je o tome razgovarao s OG-ovim prijateljima, koji je pristao neće otkriti svoj identitet ili lokaciju vlastima.

OG-jev prijatelj s Discordom ispričao je da su objavljeni doslovni transkripti tajnih podataka kojima je OG imao pristup na svom poslu u vojnoj bazi. Tvrdio je da je dio svakog dana provodio u dijelu baze u kojem su zabranjeni mobiteli i drugi slični uređaji kojima bi se tajni dokumenti mogli fotografirati, skenirati ili isprintati.

Glasnogovornik Discorda rekao je CNN-u da će kompanija surađivati ​​s vlastima u istrazi, ali nije htio otkriti njezine detalje.

“Htio je da budemo informirani”, za Post je rekao jedan od članova tog kanala te dodao: “Čini se da je OG mislio da će njegovo insajdersko znanje drugim pružiti zaštitu od kaotičnog svijeta koji ih okružuje.”

Član grupe također je rekao da OG nije bio neprijateljski nastrojen prema vladi SAD-a i inzistirao je da ne radi u ime interesa bilo koje zemlje.

“On nije ruski operativac, ali nije ni ukrajinski operativac”, ustvrdio je, dodavši: “On je sposoban. Snažan je. Naoružan je. Uvježban je. O sve što možete očekivati ​​u nekakvom ludom filmu.”

Kanal na kojem se sve to događalo nestao je prošli tjedan nakon što su američki mediji objavili da je došlo do curenja podataka. Neki su dokumenti kasnije objavljeni na drugim kanalima, a neki su korisnici mislili da su lažni jer nisu mogli vjerovati da bi ih se itko usudio objaviti na internetu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr