'Paljenje automobila u Cresu ili Osijeku nije povezano sa službenom dužnošću žrtava'

BOŽINOVIĆ OTKRIO

Fotografija:

Netko je zapalio auto osječke sutkinje, par dana kasnije su zapaljeni i auti dvojice policajaca na Cresu. Utvrđeno je, kazao je Božinović, da paleži nemaju veze s poslom kojim se oštećeni bave nego privatno

Policija je jučer uhitila osobu koju dovodi u vezu s početkom djela na Cresu, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sjednice Vlade govoreći o slučaju paljenja dvaju policijskih automobila na Cresu.

POGLEDAJTE VIDEO

Naglasio je u svom obraćanju kako medijima nije dobro brzati sa zaključcima u takvim trenucima. Pa se u tom smislu nadovezao i na podmetnuti požar auta sutkinje osječkog Županijskog sudaVlaste Šimenić Kovač te otkrio kako se napadi niti u jednom u ova dva slučaja ne dovode u vezu sa službenom dužnošću koju obavljaju oštećeni.

– Potrebno je neko vrijeme da se nešto uspostavi i zato nije dobro žuriti sa zaključcima, a pogotovo od toga stvarati neku famu. U oba slučaja policija je pokazala da joj ne treba previše vremena. Jedan su slučaj riješili za 48 sati, a drugi za kraće vrijeme, za 24 sata. Hrvatska je sigurna zemlja, ali apsolutne sigurnosti nema, ali je sigurno da policija radi svoj posao. Prema svemu što se do sada zna, paleži se ne mogu dovesti u vezu s radom oštećenih. Dakle, u oba slučaja u kojima su žrtve službene osobe, ne radi se o djelu usmjerenom protiv njihova rada. A to znači ako nije službeno, onda je nešto privatno – rekao je i tako poručio predsjedniku Vrhovnog suda da nije dobro brzati sa zaključcima. Radovan Dobronićkoji je u priopćenju istaknuo nezadovoljstvo šutnjom ministara nakon paleži auta sutkinje.

Odmah je i demantirao da nisu reagirali na to.

– Predsjednik Vlade se očitovao u utorak, ministar Malenica je poslao priopćenje, ali moje ime sve govori o radu policije, koji su brzo riješili oba slučaja – naglasio je.

Istaknuo je i kako nema indicija da su u oba slučaja počinitelji imali pomagače ili da su djela naručena. Demantirao je i da je pod auto osječke sutkinje postavljena bomba.

– Ne bi bilo dobro raditi nekakvu psihozu jer se očito radi o nepovezanim slučajevima – dodao je.

Premijer Andrej Plenković prijetnje u Saboru spomenuo je u kontekstu pritisaka o kojima ministar govori Davor Filipović govorio te je istaknuo kako se Vlada svakodnevno suočava s njima od oporbe, orkestriranih medija, interesnih grupa. Novinari su upitali Božinovića zna li o čemu se radi i je li on primao prijetnje, a ministar je istaknuo kako je to sastavni dio njihova posla.

– U ovom poslu nam pripada nekakva razina zaštite i nije to palo s neba. Znate da sam kao član Stožera Civilne zaštite dvije godine usmjeravao borbu protiv pandemije. Je li bilo prijetnji, mislim da vam je poznato, neke su i dobile sudski epilog. To je nešto s čime računaš u ovom poslu i ne bih o tome konkretno govorio – rekao je.

Upitan o prijetnjama medija, Božinović je poručio kako su i kritike sastavni dio posla, ali da postoje i one u kojima se prijeđe granica.

– Evo, čak je i predsjednik Vrhovnog suda podlegao tome i na neki način prozvao i ministra Malenicu i mene osobno. Trajala je neka priča dan, dva prije, možda je bio potaknut time, ne znam – dao je Božinović primjer.

Vlada je danas usvojila izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Božinović je pojasnio da svi prekršaji ostaju isti, ali da visina kazni do sada nije bila adekvatna pa su se to mijenjali. Napravit će se i novi Zakon, najavio je dodavši kako je osnovana i radna skupina koja će raditi na njemu iu kojoj će se graditi i neka nova djela. Upitan hoće li se ugraditi u prekršaje i, primjerice, pozdrav Za dom spremni, ministar je poručio kako još ne zna.

– Ne mogu prejudicirati zaključke radne skupine – rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr