USKORO UŽIVO Sjednica Vlade: Uvode se ogromne kazne za prekršaje protiv javnog reda i mira

Premijer Plenković je u uvodnom govoru na sjednici Vlade osudio palež automobila sutkinji u Osijeku. Odgovorio je predsjednik Vrhovnog suda koji je u priopćenju prozvao Božinovića i Malenicu. “Vlada osuđuje jednu vrstu ponašanja koje često dolazi od predsjednika Republike i opore”, rekao je premijer.


U uvodnom govoru premijer Plenković osvrnuo se na aktualna događanja. “Jučer smo imali aktualno prijepodne u Saboru, odgovarali smo na pitanja opozicije, mislim, na kvalitetan način. Naznačili smo ostvarene ciljeve i najavili jedan ključni cilj Vlade”, rekao je premijer na početku sjednice.

Sjednica VladeSjednica Vlade: PDV-a na plin ostaje isti, Plenković najavio dobre vijesti za dio umirovljenikaSjednica Vlade - 1Plenković o rastu BDP-a i cijenama: “Podaci su ohrabrujući, trend se preokrenuo”

“Izdvajam i susret s predstavnicima liječničkih udruga. Dogovorili smo naše iduće korake na konstruktivan način. Imamo čvrsto razumijevanje da ćemo u okvirima mogućnosti napraviti daljnje iskorake koje se odnose i na liječnike i na druge zdravstvene djelatnike. Štrajkovi liječnika nisu potrebni, što nas se tiče “, kazao je premijer.

Govorio je i kruzeru Eclipse nazvavši ga sjajnim proizvodom i dodatnom vrijednošću hrvatskoj brodogradnji. Podsjetio je da je ovo četvrti veliki brod koji je isporučen u posljednjih nekoliko godina. Osvrnuo se na prognoze o BDP-u. Rekao je da su mnoge institucije dalje bolje prognozirale nego Vlade i da su institucije bile optimističnije.

“Prema Eurostatu, dosegli smo 73 posto prosjeka razvijenosti EU. Hrvatska snažno ide naprijed i koristi svoj položaj na snažan način. Sezona će biti bolja i od 2019. godine, bit će bolja od 2022. godine. MI smo u godini koja će biti najbolja, bez dileme”, kazao je premijer Plenković.

Govorio je o sigurnosnoj situaciji. Osudio je palež automobila sutkinji u Osijeku.

“Mi uvijek osuđujemo ovakve događaje. Policija je uhitila počinitelja, pozdravljam brzu akciju policije. Vlada poštuje neovisnost pravosudnih tijela i dignitet sudaca. Ne kritiziramo presude, ne radimo pritiske na DORH, niti vrijeđamo…”, naglasio je.

Vodimo računa da se ne naruši neovisnost pravosuđa, rekao je premijer i dodao da Vlada osuđuje jednu vrstu ponašanja koje često dolaze od predsjednika Republike i oporbe the pozvao predsjednika Vrhovnog suda da se ubuduće osvrne na retoriku onih koji sudbenu vlast doživljavaju kao trećerazretnu, a to “sigurno nije Vlada”.

“Ovo govorimo da markiramo pozicije i da ne slušamo priopćenja koja nisu utemeljena. Ja sam se o svemu jasno očitovao u utorak”, rekao je Plenković i nastavio: “Ne radimo pritiske na pravosuđe, niti na DORH i od drugih političkih aktera očekujemo isto” .

Visoke kazne

Na sjednici Vlade bio je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, s nacrtom konačnog prijedloga zakona. Božinović predlaže zakon.

Kazne za brojne prekršaje kreću se u rasponu između 20 i 150, 170 eura. Sada bi pojedine kazne za pojedine prekršaje mogle rasti i do 4000 eura. Ako bi netko poželio uzvikivati, na majici ili bilo kojem natpisu istaknuti pozdrav ”Za dom spremni”, mogao bi ostati bez iznosa od 700 do 4000 eura.

Jednako će se kažnjavati i verbalni napad na službene osobe, kao i namjerni širenje lažnih poruka s ciljem stvaranja panike u društvu, na primjer lažne dojave o bombi. Na sjednici Vlade bit će i točka o aktualnoj situaciji vezanoj uz potres.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr