Chefovi Oldřich Sahajdák i Ana Grgić Tomić u Esplanadi pripremaju gala večer s Michelinovim zvjezdicom

Hotel Esplanade već godinama priprema svečane večeri sa slavnim gostima chefova s Michelinovim zvjezdicama. Drago mi je što nastavljamo tradiciju i što će naši gosti moći uživati ​​u još jednoj gurmanskoj poslastici, osobito jer ovaj put jela dolazi u spoj s pivom i vinom iz Češke. Mnogi znaju da je Češka poznata po pivu, ali nisu imali priliku kušati odlično pivo koje stiže autentično češke pivovare Fenetrakao ni vino koje također dolazi iz priznatih čeških vinarija poput Petr Koráb, Petr Kočařík, Vino Loigi i Dva Duby. Sigurna sam da će se i ove godine tražiti stol više, naglasila je chefica Ana Grgić Tomić.

O chefu Oldřichu Sahajdáku

Kuhar Oldřich Sahajdák suvlasnik je restorana Degustacija Bourgeois Bohemia, otvorenog 2006. godine, na dan kada mu se rodio sin. Moglo bi se reći da mu je kuhanje zapisano u genima. Naime, njegovi roditelji, kao i baka i djed, također su bili kuhari i kuhari, te je odrastao gajeći ljubav prema hrani. Kao dijete provodio je mnogo vremena uz obitelj u kuhinji, isprobavajući novu jelu.

Iako je u svojim tinejdžerskim danima želio postati nogometna zvijezda, to mu se nije ostvarilo. Kako sam naglašavao, tada mu je preostalo samo jedno – da postane vrhunski chef. Od 1989. godine bavi se kuhanjem, a vrlo brzo odlučio je napustiti svoju rodnu Češku te putovati svijetom i učiti o kulinarskom zanatu. Nakon što je proveo tri godine u Njemačkoj, otišao je u Novi Zeland, zatim u SAD te Italiju i Portugal.

Umjesto da sanja o radu u velikim, poznatim restoranima, chef Oldřich odabrao je manje mjesta u selima, gdje je upoznao lokalnu tradicionalnu hranu svake zemlje i učio kuhati s nekima od najboljih kuhara. Takvo načelo njeguje i danas, au svom restoranu poslužuje isključivo tradicionalna jela sa svježim sezonskim namirnicama.

Tradicionalna jela spojena s modernim tehnikama

Sahajdák se potom odlučio vratiti u Češku, a 1996. je počeo raditi za Roc Ambiente Company, jednu od najrespektabilnijih restoranskih tvrtki u Češkoj. Godine 2003. pohađao je CIA (Culinary Institute of America) u gradu St. Helena u Kaliforniji. Putujući svijetom i istražujući najbolje gastrodoživljaje, odlučio je da je vrijeme da i Prag dobije jedno takvo mjesto – restoran u kojem se priprema hrana s najboljim lokalnim proizvodima i gdje se o gostima brine kao i o prijateljima. Vlasnici grupe Ambiente pristali su postati njegovi poslovni partneri te je od 2006. godine postao suvlasnik restorana La Degustation Bohême Bourgeoise.

Chef Oldřich Sahajdák ističe da pri osmišljavanju jela zadire duboko u povijest svoje zemlje i Austro-Ugarskog Carstva. Pri kreiranju jelovnika bira se tradicionalna jela upravo iz tih zemalja i spaja ih modernim tehnikama, stvarajući vrhunski gastrodoživljaj koji je danas prepoznat u cijelom svijetu.

Više o temiIzvor: Journal.hr