Četiri obitelji nestalih našlo je mir nakon 30 godina čekanja

NAŠLI MIR NAKON 30 GODINA

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

U masovnoj grobnici Šarviz dola kod Negoslavaca, otkrivenoj u veljači ove godine, ekshumirano je najmanje 10 posmrtnih ostataka osoba stradalih u Domovinskom ratu, a DNK analizom identificirano je 4 čovjeka.

Hrvatska od danas ima 1812 osoba nestalih u Domovinskom ratu jer su četiri obitelji s područja Vukovara, nakon 30 godina iščekivanja, pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naime, u masovnoj grobnici Šarviz dola kod Negoslavaca, otkrivenoj u veljači ove godine, ekshumirano je najmanje 10 posmrtnih ostataka osoba stradalih u Domovinskom ratu, a DNK analizom identificirano je za sada četiri osobe.

To su Ilija Krivić (59), Antun Šter (29) i Josip Bali (41) iz Vukovara te Ivan Ilanić (58) iz Berka. Njihove su obitelji došle u vukovarsku bolnicu kako bi identificirali njihove ostatke te preuzeli DNK analizu po kojoj je točno utvrđeno da se radi o tim osobama.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

– Za neke od vas ovo je kraj iščekivanja, a za neke agonije još traje – rekla je tom prilikom Ljiljana Alvir iz Saveza udruga nestalih osoba. Na identifikaciji i razgovoru s obiteljima bio je i ministar branitelja Tomo Medved koji je rekao kako se uskoro očekuje i okončanje DNK analize i za preostale posmrtne ostatke i istaknuo je kako je u posljednjih desetak godina pronađeno i identificirano 248 osoba ubijenih u ratu.

– Brat Antun je nestao u rujnu 1991. godine u Vukovaru. Imao je tada 29 godina. Živio je na Vučedolu u bungalovima, gdje je s njim bila mama i još par žena i muškaraca. Kada je vojska upala na Vučedol odvela je brata i sve druge muškarce, među njima i mog svekra koji se također vodio kao nestao. Nikada nismo saznali gdje su ih odveli. Mama je bila u logoru dva mjeseca s ostalim ženama. Umrla je prije dvije godine i uvijek je govorila kako će prije ona umrijeti nego što će pronaći kosti svoga sina. I,eto, stvarno nije doživjela. Meni je grozno. Otac mi je isto poginuo za vrijeme rata, sahranili smo ga u dvorištu jer su padale granate. Jedan brat se ubio 1996. godine u Zagrebu, bombom, drugi je poginuo u Austriji; izbjegao rat i tamo pogine na gradilištu, treći je poginuo u Sotinu, našli smo ga naknadno i sahranili 2007. godine. Strahovala sam da nikada neću naći brata – govori plačući Marija Šatorović, sestra pronađenog Antuna Štera dodajući kako joj je zadnja uspomena na brata iz vremena najvećeg granatiranja Vukovara, kada joj je došao na vrata s korpom punom ribe.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

– Vani su padale granate, a on je išao na pecanje s prijateljem. Pokucao mi je na vrata i donio mi punu torbu ribe i povrća iz svog vrta, rekao ‘evo, da ne budete gladni’. Tada sam ga zadnji put vidjela – kaže Marija.

POGLEDAJTE VIDEO

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr