Kaos u Sudanu: Napadnuti veleposlanik EU i američki diplomatski konvoj

U Sudanu je napadnut diplomat Europske unije, priopćila je kasno u ponedjeljak visoka predstavnica EU-a, dok je šefica američke diplomacije potvrdila da je u ponedjeljak u toj afričkoj državi napadnut i američki diplomatski konvoj.


Šefica EU diplomacije Joseph Borrell rekao je da je veleposlanik “napadnut” u svojoj rezidenciji, ali nije dao više informacija o napadima i napadačima, piše dpa. Zasad se ne zna niti je li veleposlanik ozlijeđeniako diplomatski izvori prenose da Irac Aidan O’Hara, predstavnik EU u toj afričkoj zemlji nije ozlijeđen.

Sudanske snage za brzu potporu u ponedjeljak napao američki diplomatski konvoj, objavio je u utorak američki državni tajnik Antony Blinken, opisujući incident kao “nepromišljen” i “neodgovoran”.

Incident je potaknuo Blinkena da izravno nazove čelnika te paravojske, generala Mohameda Hamdana Dagaloa poznatog kao Hemedti, te šefa generala sudanske vojske Abdela Fataha al-Burhana. Rekao im je da je svaki prijetnja američkim diplomatama neprihvatljiva, prenosi Reuters.

“Mogu potvrditi da je jučer pucano na američki diplomatski konvoj”, rekao je američki državni tajnik na konferenciji za medije u japanskom odmaralištu Karuizawi gdje je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova skupine G7.

“Dao sam saznanje da bilo kakve prijetnje napadom i opasnosti za naše diplomate nisu prihvatljive”, rekao je Amerikanac, dodavši da su diplomati sigurni.

“Duboko smo zabrinuti za ukupno sigurnosno okruženje koje utječe na civile, diplomate kao i na humanitarne radnike”, naglasio je.

Blinken je rekao da SAD blisko surađuje sa zemljama koje imaju utjecaj na Sudan, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Veliku Britaniju, kao i Afričkom unijom i drugim međunarodnim organizacijama.

U borbama u Sudanu dosad je poginulo najmanje 185 ljudi, a ozlijeđeno je više od 1,8 tisuća s obje strane, u sukobima koji su uključivali i zračne i artiljerijske napade.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr