Izbjeglice žrtve povratka podnijele su tužbu Ustavnom sudu

by | tra 18, 2023 | Magazin | 0 comments

Skupina izbjeglica koje su bile žrtve posebno brutalnog nezakonitog protjerivanja iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu (BiH) podnijela je novu tužbu Ustavnog suda Republike Hrvatske zbog neučinkovite i neadekvatne istrage u slučaju povratka koji je uključio teško nasilje. i seksualno zlostavljanje u listopadu 2020., izvijestio je Centar.za mirovne studije

Više od dvije godine nakon podnošenja kaznene prijave državno odvjetništvo do danas nije otvorilo službenu istragu, stoji u priopćenju Centra za mirovne studije.

Kako navodi CMS, prema svjedočanstvima žrtava koje je nakon nezakonitog protjerivanja prikupilo Dansko vijeće za izbjeglice u BiH, skupina pet osoba ušla je u Hrvatsku tražeći zaštitu. U unutrašnjosti hrvatskog teritorija skupinu je zaustavila hrvatska policija, a četvorice su zadržane u policijskoj postaji otprilike dva dana bez osigurane hrane ograničen je pristup toaletu. Nakon toga privedeni su na sud da svjedoče protiv petog člana grupe optuženog za krijumčarenje, no oni su negirali optužbe. Njihova imena te datum i mjesto uhićenja navedeni su u sudskoj odluci. Navedeno potvrđuje i da su bili pod izravnom kontrolom hrvatskih policajaca kada su istog dana prevezeni na nepoznato mjesto i predani naoružanim muškarcima u crnim uniformama s fantomkama na glavama, koji su ih, prema izjavama žrtava, mučili i seksualno zlostavljali. Također, prema njihovim svjedočanstvima, službenici u crnom su žrtve skoro potpuno gole nezakonito protjerali nazad u BiH. Žrtve i dalje pate od nasilja koje su proživjele u Hrvatskoj.

Nakon što su prikupljena sva relevantna saznanja, Centar za mirovne studije je u prosincu 2020. podnio kaznenu prijavu za kaznena djela koja Državno odvjetništvo treba istražiti po službenoj dužnosti, uključujući zlouporabu vlasti, zločinačko udruživanje, mučenje i nečovječno postupanje, silovanje, protupravno oduzimanje slobode i pljačku. Iako zakon propisuje rok od šest mjeseci za donošenje odluke o kaznenoj prijavi, faza izvida nakon gotovo 2,5 godine još uvijek traje čak ni odluka o službenom otvaranju istrage još nije donesena, navodi CMS.

Zbog toga su žrtve sada odlučile podnijeti tužbu Ustavnom sudu koji će trebati ispitati je li ovakvo odugovlačenje faze izvida opravdano i je li tužitelj u prihvatljivom roku poduzeo odgovarajuće mjere, odnosno je li istraga bila učinkovita i adekvatna. Zastupa ih odvjetnica Lidija Horvat, koja je podržala pravne korake zbog neučinkovitosti istrage u slučaju koji se tiče najtežih kršenja ljudskih prava.

Željeznički kolodvor u Rijeci i dalje pun migranata – arhiva Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Željeznički kolodvor u Rijeci i dalje pun migranata – arhiva Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U međuvremenu je grupa izbjeglica stigla u Njemačku. Uz potporu njemačke udruge PRO ASYL pokrenuli su postupak traženja azila te im je odobrena zaštita od deportacije. Osim Centra za mirovne studije i udruge PRO ASYL, podršku im pruža i Nizozemsko vijeće za izbjeglice (DCR) te Europski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR).

Više o temi