Odnosi su im procvjetali: Indija i Rusija bruse trgovinski sporazum

Indijski uvoz iz Rusije skočio četiri puta u protekloj godini.

Indija i Rusija pregovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini, rekla su u ponedjeljak nadležna ministarstva, koja će produbiti njihove trgovinske odnose koji su cvjetali otkako je izbio rat u Ukrajini.

Indijski ministar vanjskih poslova S. Jaishankar rekao je na skupu u New Delhiju da su dogovorili “prethodni sporazum”, a ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov rekao je da će sporazum o slobodnoj trgovini zajamčiti bilateralna ulaganja.

Indija nije izravno kritizirala rusku invaziju na Ukrajinu, koju Moskva smatra “posebnom vojnom operacijom”, i pozvala je na mirno rješenje sukoba dijalogom.

Rusija, tradicionalni opskrbljivač Indije vojnom opremom, prošli je mjesec postala i glavni indijski opskrbljivač sirovom naftom izguravši Irak s vodeće pozicije. Ukupan indijski uvoz iz Rusije povećao se u posljednjih godinu dana gotovo četiri puta na 46,33 milijarde američkih dolara.

Moskva nastoji povećati uvoz strojeva iz Indije kako bi poboljšala trgovinsku bilancu, rekao je Manturov. “Moramo pronaći nišu u proizvodima koje Indija može zamijeniti”, rekao je novinarima na margini skupa.

“U civilnim projektima trebamo široku suradnju kakva je bila prije sankcija”, kazao je. Reuters je u studenom pisao da Rusija želi uvesti više od 500 proizvoda iz Indije za ključne sektore uključujući automobile, zrakoplove i vlakove.

Indija također želi smanjiti sve veći trgovinski deficit s Rusijom, koja j

Više o temiIzvor:Poslovni.hr