PITALI SMO UMJETNU INTELIGENCIJU GDJE JE NAJBOLJE ULOŽITI NOVAC: Evo što nam je Chat GPT odgovorio, po njemu je ovo 5 hrvatskih favorita

Fotografija: Pixabay

Autor: Ivana Jurišić

Iako inflacija u Hrvatskoj već četvrti mjesec zaredom usporava, mnogi se građani pitaju kako zaštititi svoj novac od daljnjeg pada vrijednosti. Jedan od najboljih načina koji preporučuju mnogi analitičari je investiranje u dionice. Shodno tome, pitali smo umjetnu inteligenciju koju dionice hrvatskih i europskih tvrtki najbolje je kupiti ako želimo ostvariti dobar povrat na investiciju u sljedeće dvije godine. Evo koje smo odgovore dobili.

Pet najboljih hrvatskih tvrtki za ulaganje

HT (Hrvatski Telekom): HT je vodeća telekomunikacijska tvrtka u Hrvatskoj koja pruža segmentne mobilne, fiksne, internetske i IPTV usluge. Tvrtka ima stabilno poslovanje i velik broj korisnika, a mogućnosti za daljnji razvoj su velike, posebno u području internetskih stvari (IoT) i 5G mreže.

Podravka: Podravka je poznata hrvatska tvrtka koja se bavi proizvodnjom hrane. Tvrtka je vodeća na tržištu u regiji te ima veliku prisutnost u Europi i drugim dijelovima svijeta. Podravka ima širok asortiman proizvoda i konstantno radi na razvoju novih proizvoda i inovacijama.

Atlantic grupa: Atlantic Grupa je regionalni lider u sektoru prehrane i pića, a također posluje iu sektoru zdravstvene i kozmetičke industrije. Tvrtka ima uspješno poslovanje i kontinuirano radi na daljnjem rastu i razvoju.

Valamar Rivijera: Valamar Riviera je vodeća hrvatska turistička tvrtka koja se bavi upravljanjem i razvojem hotela, kampova i apartmana. Tvrtka je u uspješnom poslovanju i ima velike mogućnosti za rast i razvoj, posebno u segmentu luksuznih i all-inclusive smještajnih objekata.

KADA: INA je vodeća naftna kompanija u Hrvatskoj koja posluje u segmentima istraživanja i proizvodnje nafte i plina, prerade nafte i distribucije goriva. Tvrtka ima veliki potencijal za daljnji rast i razvoj, posebno u segmentu obnovljivih izvora energije.

Ponovno napominjemo da ne postoji garancija da će se ulaganjem u dionice ovih tvrtki ostvariti dobit u sljedeće dvije godine, stoga je važno napraviti vlastitu analizu i odluku o ulaganju na temelju temeljitog istraživanja tržišta i financijskih pokazatelja poduzeća.

Pet najboljih europskih tvrtki za ulaganje

Amazon: Američka tvrtka Amazon, koja posluje u Europi, vodi se u sektoru e-trgovine i cloud computinga, a također posluje iu drugim sektorima poput medija, zabave i logistike. Tvrtka ima velik potencijal za daljnji rast i razvoj, posebno u segmentu e-trgovine i cloud computinga.

Nestle: Švicarska tvrtka Nestle vodi na svjetskom tržištu prehrambenih proizvoda i pića, a također posluje iu drugim sektorima poput zdravstvene i kozmetičke industrije. Tvrtka ima širok asortiman proizvoda i konstantno radi na razvoju novih proizvoda i inovacijama.

Novo Nordisk: Danska tvrtka Novo Nordisk vodi se u sektoru farmaceutike, posebno u području liječenja dijabetesa. Tvrtka se konstantno bavi istraživanjem i razvojem novih proizvoda, a također posluje iu drugim segmentima poput proizvodnje inzulina i drugih lijekova.

ASML: Nizozemska tvrtka ASML vodi se u sektoru proizvodnje strojeva za litografiju koji se koriste u proizvodnji poluvodičkih čipova. Tvrtka je u uspješnom poslovanju i ima velike mogućnosti za rast i razvoj, posebno u segmentu proizvodnje litografskih strojeva za proizvodnju čipova na 5nm i manjoj tehnologiji.

LVMH: Francuska tvrtka LVMH vodi se u sektoru luksuzne robe, posebno u području mode i dodataka, kao što su Louis Vuitton, Dior, Fendi, Bulgari i druge brendove. Tvrtka ima visokokvalitetne proizvode i konstantno radi na razvoju novih proizvoda i širenju globalnog sudjelovanja.

Ovo su samo neke od mogućih opcija i treba imati na umu da je potrebno provesti detaljnu analizu tržišta i financijskih pokazatelja poduzeća prije donošenja odluke o ulaganju. Također, važno je diverzificirati portfelj i ne stavljati sve uloge u samo nekoliko tvrtki.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr