Ovo je nova šefica USKOK-a? Srušila je Sanadera, ali tužba za korumpiranost Kalmete joj je propala

Šefica USKOK-a Vanja Marušić podnijela je ostavku iz ”osobnih razloga”. Već se nagađa o njezinoj nasljednici.


S funkcije šefice USKOK-a odlazi Vanja Marušić. Zatražila je razrješenje zbog osobnih razloga, kako je izvijestio DORH, dok je ministar Ivan Malenica u Dnevniku Nove TV potvrdio da su razlog propusti u postupanju nakon što je vozač Vanje Marušić početkom prošle godine skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom na službenom vozilu.

Riječ je o šteti od oko sto tisuća kuna na teret državnog proračuna. Ono što je DORH-u sporno jest, kako doznajemo, što Marušić nije obavijestila ni DORH ni Ministarstvo pravosuđa niti je pokrenuo postupak protiv vozača, niti je nanio materijalnu štetu, a nastupila je zastara. Reakcije na taj slučaj ne prestaju.

“Naravno da su svi pomislili da je razlog neke principijalne prirode, ali otkrio se da se radi o banalnom razlogu, ali to mi se ne čudi. Na ključnim stvarima nema odgovornosti državno odvjetništvo. Njih nitko ne kontrolira, nisu kažnjeni zbog dobrog ili lošeg rada,” nego padaju na banalnostima”, rekao je odvjetnik Anto Nobilo.

Ostavka dojučerašnje šefice USKOK-a tema je iu Saboru. Sve skupa im je, kažu, bizarno. Nikome nije jasno koji su na kraju pravi razlozi jer je nevjerojatno da Vanja Marušić sama nije obrazložila ostavku.

“Netko je očito bio kriv za tu prometnu nesreću i umjesto da ga plati svojim novcem, netko mu je očito omogućio da ga plati državnim, to je prvo kazneno djelo. A drugo, ako se to stvarno sve dogodilo, je li se možda zataškavalo? ” pita Dario Hrebak (HSLS).

“Ovo što čujemo i čitamo od jučer toliko je bizarno da bolje da ni ne gledamo ni ne slušamo. U normalnoj demokratskoj zemlji odlazak ravnateljice USKOK-a zaslužuje puno više objašnjenja i puno transparentniju situaciju nego što mi imamo danas”, kaže Mišel Jakšić iz SDP-a.

“Ako je riječ o zataškavanju, je li proveden ikakav postupak? Ako nije proveden postupak da se utvrdi zašto se traži ostavka. Ako je provedeno i utvrđeno zataškavanje, kako je moguće da Vanja Marušić ostaje raditi u istom USKOK-u?” pitaIvana Kekin iz Možemo.

Nova šefica Željka Mostečak?

NakonMarušićineostavke počele su nagađanja o njezinoj nasljednici. U medijima se spominje Željka Mostečakkoja je jedna od zamjenica glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoje Šipek.

Radila je kao općinska državna odvjetnica u Velikoj Gorici, a zbog rezultata u procesuiranju gospodarskog kriminaliteta premještena je 2006. godine u USKOK.

Zastupala je optužbu u aferi Fimi media, a ta je pravosudna sapunica trajala više od deset godina. Sam spis imao je više od 50.000 stranica i na stotine svjedoka. U tom je postupku pravomoćno osuđen bivši premijer Ivo Sanaderali i vladajući HDZ kao pravna osoba.

Saga je počela odlaskom Ive Sanadera 2010. godine iz Hrvatske. Optužnica je podignuta 2011. Prvo je suđenje počelo u travnju 2012., a završeno je u ožujku 2014., i to nepravomoćnom osuđujućom presudom. Ne, Vrhovni sud 2015. je srušio tu presudu i vratio sve na ponovljeno suđenje, koje je počelo u lipnju 2016. godine.

Ponovljeno suđenje trajalo je oko četiri i pol godine. Rasprava je stajala godinu dana zbog teških bolesti vlasnice Fimi Medie Nevenke Jurak, koja je u međuvremenu preminula. Koronavirus i potres također su zaustavili rasprave.

Sanader je konačno prema toj presudi osuđen na osam godina, a HDZ je u konačnici osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14,6 milijuna kuna u proračun. Sanaderu je potom zbog lošeg zdravstvenog stanja smanjena kazna na sedam godina. Mostečak je bio glavni tužitelj iu aferi Remorker – HAC.

Na optuženičkoj klupi tada je, između ostalih, bio i Božidar Kalmeta.

Bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta oslobođen je optužbi da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura od tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, no krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika.

Kalmeta je oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa, na čijem je čelu, oštetio za 600 tisuća kuna narudžbe promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” od marketinške agencije Fimi media, koja se sudila za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr