BACIO KRMAČE NA METKOVIĆU, UBIO TRI ŽENE: Srpski pilot sada od Hrvatske očekuje odštetu, svjedoči protiv branitelja

Foto: Screenshot/yt

Autor: Dnevno.hr/SV

Najteži ratni dan za Metković bio je utorak 21. travnja 1992., kada je postao metom neprijateljskih zrakoplova JNA. Bombardiranje grada počelo je u 18:20 sati, a napad su izvela četiri zrakoplova JNA, koji su doletjeli iz pravca područja općine Neum, i svoje četiri bombe FAB-250, poznate kao krmače, izbacile na Metković i Gabela Polje.

Brutalan napad na civile

Od četiri izbačene bombe, tri su pale na Metković, od čega prva u Hercegovačku ulicu, uz željezničku prugu. Pretpostavlja se da joj je cilj bio benzinska pumpa, nadvožnjak i skladište plina koji je nekoliko dana prije toga bio ispražnjen, no umjesto na te objekte, pala je usred ulice uz kuću Ranka Roglića i ostavila krater oko 8 m dubine i promjera 15 i 18 m. . Nasuprot te uništene kuće, nalazila se stambeno poslovna zgrada u kojoj je na prvom katu živjela Ankica Ilić (1922.). Ta domaćica, koju je bombardiranje zateklo u kuhinji, za večerom je smrtno stradala od gelera nastalih eksplozijom bombe. Na cesti oko 30 m od mjesta pada bombe, na cesti je ostala mrtva ležati Ankica Buljubašić (1964.) iz sela Višića koja se u Metkoviću nalazila kao izbjeglica.

Zapadno od tih kuća nalazila se obiteljska kuća Ante Sente na broju 65, koja je također oštećena, au toj je kući teško stradala Aninka Senta. Nakon prijema u Ratnu bolnicu Metković, utvrđeno je da su joj slomljene obje noge, te da je zadobila niz ozljeda. Isto se dogodilo Jadranki Klapavić i Jozi Mijoču.

Ubijene tri žene, brojni ranjeni

Druga bomba je pala u ulici Put groblja, u starom središtu grada Metkovića. Meta su bili rezervoari gradskog vodovoda, no budući da njihov udar nije bio precizan, bomba je pala neposredno uz kuće Jove Bubala i Milivoja Romovića. Obje kuće su sravnjene sa zemljom, au trenutku udara na kućnim vratima se zatekla Anđelka Romović (1919.) koja je preminula kasnije tijekom operacija u Ratnoj bolnici. Kod svoje kuće, u blizini vodospreme, ranjen je Safet Garbo , pripadnik 116. brigade. Također, još su ranjeni Milan Bubalo, Igor Batinović i Tekla Mijić.

Treća bomba je pala u Ulici Bočina, blizu Naronaplasta u kojoj se tada nalazilo zapovjedništvo 116. brigade. Mjesto udara treće bombe bila je obiteljska kuća Marka Matića. Krmača je pala u tor za svinje od čega je nastao krater promjera 10 mi dubine 3 m. Kuća je potpuno uništena. Od jednog gelera tom prigodom teško je stradao Ante Mijić koji se nalazio u polju nekoliko stotina metara od udara. Njemu je geler otkinuo ruku od lakta.

Neprijateljski pilot svjedoči protiv branitelja

Jedan od pilota koji su Metković zasuli kasetnim bombama je Goran Pantić. Hrvatska javnost, a osobito stanovnici Metkovića, osobito uzrujava njegovo svjedočenje protiv hrvatskih branitelja Emilia Bungura i Tomislava Duića protiv kojeg se vodi maratonski proces za ratni zločin u Lori, u kojem je Pantić kratko vrijeme bio u zatvoru.

Osobito burno reagirale su Koordinacija Udruge veterana borbenih postrojbi, koordinacija braniteljskih Udruga grada Splita i stradalničke Udruge iz Domovinskog rata grada Splita i SD županije koje su prosvjedovale još 2015. godine kad se Pantić prvi put pojavio kao svjedok. Ako hrvatski sud prihvati navode Državnog odvjetništva i proglasi ga oštećenom stranom, on će imati priliku tražiti novčanu odštetu.

Autor: Dnevno.hr/SV

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr