Obiteljska destilerija iz Osijeka proizvodi rakije i gin koji osvajaju svjetske nagrade – ovo je njihova priča

Iza destilerije i brenda JEDNA stoji mala i mlada obitelj iz Osijeka koja je prije pet godina odlučila proizvoditi, po njima, tada zapostavljeno piće u Hrvata – rakiju. Sve je krenulo nekoliko godina ranije iz voćnjaka koji je Dinko Romićinače po struci pravnik, naslijedio.

Kako je nastala JEDNA rakija

Rakija se oduvijek pila u svakom domu u Slavoniji, uz rakiju se rađalo i umirala, slavilo i plakalo, plesalo, pjevalo i smijalo. Ali unatoč tome, nije imala mjesto koje zaslužuje, nego se percipirala kao jeftino i lako dostupno piće, brlja, piće koje ekspiramo, namrgodimo se i idemo dalje. Odlučili smo pokušati promijeniti. Iako, moram priznati da nam to nije bila prvotna ideja. Naslijedio sam prije 10-ak godina obiteljski hobi, 8 hektara voćnjaka. Poprilično zahtjevan hobi. Nakon nekoliko godina borbe s prodajom, cijenama, trgovcima i povratima odlučio sam nekako dodatno oplemeniti primarnu proizvodnju voća, stvoriti neki konačni proizvod, priča nam Dinko o počecima brenda Jedna rakija.

Dinko Romić, Jedna rakija

Nedjeljni ručak kod punca i punice, popila se rakija prije jela te se povela priča budućih poslovnih pothvata, na umu sam imao sokove, ocat i cidere. Uz pokoji šaljivi komentar sa strane punice kako je to roba s rokom trajanja, i punca da samo papci od šljive prave sokove ili pekmeze, rodila se ideja o proizvodnji rakije. Dva entuzijasta, punac i zet, odlučila su se uz pomoć svojih boljih polovica na ovu avanturu. Na prvu se činilo smiješnom idejom. Što dvoje mladih supružnika i pravnika uz pomoć iskusnih ekonomista u liku roditelja mogu na tome polju, osim napiti se od sreće ili tuge kada im prvi proizvod iscuri iz kazana? Ali, ispostavilo se da možemo puno više od toganastavlja.

Više o temiIzvor: Journal.hr