Užas i nemoć stanara Velike Gorice: “Gledamo u zid. Svi imamo spuštene role, ovo nema logike”

Grad Velika Gorica dala je dozvolu za gradnju zgrada, no Ministarstvo graditeljstva poručilo je da su žalbe građana osnovane. Susjedi tvrde – gradnja nije u skladu s urbanističkim planom. Je li se i kome pogodovalo? Susjedi ne misle odustati u namjeri dokazivanja – da gradnja nije posve u skladu sa zakonom.

GalerijaProvjereno: Bespravna gradnja u Velikoj Gorici - 9 Provjereno: Bespravna gradnja u Velikoj Gorici - 8 Provjereno: Bespravna gradnja u Velikoj Gorici - 7 +4 Provjereno: Bespravna gradnja u Velikoj Gorici - 6


U Velikoj Gorici investitor je izgradio tri zgrade na parceli ni sto metara dugačkoj, a širokoj 11 metara. Susjedi godinama ukazuju na kršenje zakona, neusklađenost s urbanističkim planom, opasnost za živote ljudi. I zaista, prije mjeseca, Ministarstvo graditeljstva građevinsku dozvolu koju je izdao gradski ured za prostorno uređenje u Velikoj Gorici vratilo je na obnovu postupka, no samo za jednu zgradu.

Karta obilaznih pravaca - 3Nancy Pelosi stiže u Zagreb na samitu: Pripremite se na prometni kaos, na ovim će cestama biti najveće gužvePROtvorenje nove trgovine Hervis u Velikoj Gorici

Pročelnica gradskog ureda kaže – greška je, krivo smo ušli u urbanističku zonu, ispravit ćemo to novim rješenjem. Ne, pogreška koju Grad tretira kao tifler u stvarnosti potpuno je drugačija zgrada od one urbanistički plan dopušta. Pozadinu ovog urbanističkog bisera istražila je ekipa Provjerenog.

Nikolina Holen Galeković kaže kako sada ima pogled na zid. “Zapravo se reflektiramo u njihove prozore”, kaže.“Svi imaju spuštene rolete, kakav je to život, kao u kavezu. Do jučer sam tu imao zelenu površinu, sada imam kompletnu stambenu zgradu gdje ne vidim nikakvu logiku da se na takvom gradi takva zgrada. usko zemljište.” poručuje susjed Karlo Franjić.

“Zgrade su nagurane, godinu dana se već živi u njima bez uporabne dozvole”, kaže Zoran Kosović.

Tri stambene zgrade u Velikoj Gorici, čija je gradnja započela 2020. godine, useljene su prije nego što su dobile uporabnu dozvolu. Prije mjesec dana za prvu zgradu Ministarstvo graditeljstva vratilo je rješenje gradskog Odjela u Velikoj Gorici kojim su odbijene pritužbe građana na građevinsku dozvolu – na ponovno postupanje. Susjedi, kažu, već godinama ukazuju da ovdje nije sve u skladu sa zakonom.

“Kad smo mi bili kupovali stan u ovoj zgradi, provjerili smo u GUP-u nije se ništa smjelo graditi na toj parceli, osim u veličini kuće koja je već bila tu postojeća prije”, kaže Nikolina.

“Ova parcela nema dovoljnu širinu za gradnju samostojećih objekata, pa su pribjegli tome da gradimo dvojnu zgradu, a ta je zgrada, s druge strane, parcela Doma za djecu s posebnim potrebama. , koja nema ništa na granici. A u urbanističkom planu Velike Gorice lijepo piše da zgrade koje moraju biti izgrađene da čine skladnu arhitektonsku cjelinu”, kaže Igor Fiolić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti. Miljenko Granić.

Ravnateljica susjednog Doma za odgoj i obrazovanje je Nikolina Vučković Barišić, supruga bivšeg gradonačelnika Dražena Barišića., za čijeg mandata su izdane ove građevinske dozvole. Zid sve tri zgrade nalazi se točno na njihovoj međi.

Dozvole izdane za vrijeme Dražena Barišića

“Dozvole su izdane za bivšeg gradonačelnika, no vrlo brzo nakon što se počelo graditi tada je taj bivši gradonačelnik imao taj sudski postupak”, kaže Fiolić.

“Da, za Barišićev mandat je ta dozvola bila izdana, ali zbog sudskog procesa s njim nismo imali kontakta zbog toga, osim s njegovom suprugom koja je ravnateljica susjedne parcele Centra za djecu s posebnim potrebama”, kaže Fiolić. Pokušali su i nju uključiti da reagiraju na ovakvu gradnju.

Provjereno: Bespravna gradnja u Velikoj Gorici - 6Provjereno: Bespravna gradnja u Velikoj Gorici – 6Foto: DNEVNIK.hr

Zgrade su zamišljene kao dvojni objekti, no s druge strane je zemljište u vlasništvu Centra, te na nekoliko metara između njihove dvorišne zgrade. Planirali li i Centar izgradnju kakvih zgrada, a ako ne jesu li uložili prigovor u ovakvu gradnju na način da smo pokušali doznati u više navrata.

“Danima smo pokušavali razgovarati s ravnateljicom Centra za odgoj i obrazovanje no nije nam odgovorila niti na telefonske pozive niti na email koji smo joj uputili”, poručuje Danka Derifaj novinarka emisije Provjereno. Ostali susjedi žaliti su se počeli još prije dvije i pol godine kada su shvatili da se stara kuća koja je bila na ovoj parceli ruši, a njih nitko nije obavijestio.

“Naravno, u međuvremenu je investitor već izgradio zgradu, na temelju lažnog, krivog tumačenja zakona omogućeno je investitoru da sagradi zgradu”, kaže Fiolić. Tvrde, već su bile izdane građevinske dozvole, kad su ih na njihovo inzistiranje pozvali da dođu pogledati elaborat o parcelaciji čestice.

“Ovdje se vidi lijepo da su izdane 29.6. 2020., a pozivaju nas da možemo vidjeti te elaborate gdje su oni napravili tu parcelaciju na tri parcele, 20.8.2020.”, kaže Franjić. Dva mjeseca nakon što su dobili građevinsku pozivaju susjede da vidite kako će parcelizacija ići. Fiolić kaže da nema tvrtki na adresi kojoj su naveli.

“Zvali smo razne inspekcije, imamo dokumente u prilogu, međutim nikad niti jedna inspekcija nije izašla na teren, štoviše ne samo mi nego smo i odvjetnika ovlastili, imamo dokumente, I nikad inspekcije nisu došle”, poručuje Fiolić.

Istraga susjeda

Iz Državnog inspektorata kažu da su u veljači 2022. obavili nadzor kojim je utvrđeno da je stanje u skladu s građevinskom dozvolom. Pojednostavljeno ispada, to što stanje nije u skladu s urbanističkim planom, nije u njihovoj nadležnosti. Istovremeno, situaciju su krenuli istraživati ​​susjedi.

“Prvi tko nam se predstavio kao investitor je g.Majić koji je kada se kuća rušila, budući da se urušavala na naša parkirna mjesta, u zamjenu za projekt, jer mi projekt nismo imali, on je došao na taj sastanak, predstavio se kao stvarni Investitor, dopustili smo rušenje ostatka kuće, a on je nama dao projekt s kojim smo mi išli dalje žaliti”, kaže Holen Galeković.

“Ja sam mu rekao da nije korektno da se to tako radi da nije pozvao susjede, a on je rekao da je tako po zakonu što se sada pokazalo da nije po zakonu”, ističe Fiolić. Dogovor nije postignut, prigovori susjeda u Gradskom Odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo nisu uzeti u obzir. Susjedi su bili uporni, angažirali odvjetnika i trebalo im je godinu dana da se uopće dokaže da su stranka u postupku koja se ima pravo žaliti. Za to vrijeme zgrade su izgrađene.

“Telefonski smo razgovarali s Ivanom Majićem koji se prema riječima susjeda njima predstavio kao glavni investitor tih zgrada. On nam je rekao da on nema ništa s tim, da on nije investitor i da ne želi da citiramo iti jednu rečenicu iz našeg telefonskog razgovora. Ivan Majić je, inače, široj javnosti poznat nekada iz afere Dubrovačke banke gdje se, njegovo ime spominje uz Miroslava Kutlu“, poručuje Derifaj.

Odgovor odvjetnika

Formalni investitor jevrtka Piramida Božiću kojoj su nas dočekali predstavnici investitora, ali ne i direktor Franjo Božić, kako smo očekivali.Odvjetnik Dragutin Kasapović rekao je da je Božić na putu.

“Zanimali smo komentar investitora na rješenje Ministarstva graditeljstva koje ukratko kaže da prva zgrada nije sagrađena u skladu s urbanom zonom u kojoj se nalazi. Dapače, u zoni 1.4 u kojoj je zgrada smještena u stvarnom vremenu sasvim drugačiji parametri za izgradnju nego za zonu 1.2. koja je upisana u rješenje velikogoričkog Odjela za prostorno uređenje”, pitala je Derifaj.

“To nije pitanje za investitora, projektant je napravio rješenje koje je išlo na odobrenje nadležnih tijela. Rješenje je postalo pravomoćno, što sad da mi kažemo?”, pita Kasapović.

“Ono što investitor želi naglasiti da su nadležna tijela potvrdila građevinsku dozvolu, tako da svaka čast na odluci Ministarstva, ali investitor smatra da ako je dva puta potvrđena građevinska dozvola za to postoji razlog”, kaže. “Potvrdio ga je nadležan Odjel Grada Velike Gorice, Ministarstvo je nadležno tijelo koje ga je sada poništilo?”, pita Derifaj.

“Je, ne želim ulaziti u to kakva će biti ponovna odluka prvog stupnja nadležnog ureda Grada Velike Gorice, ali činjenica je da su oni na žalbe stanara, odbili te žalbe i potvrdili”, kaže odvjetnik.

Provjereno: Bespravna gradnja u Velikoj Gorici - 6Provjereno: Bespravna gradnja u Velikoj Gorici – 8Foto: DNEVNIK.hr

“Niti gradonačelnik Ačkar niti pročelnica Lana Kotrman Jankeš koja je potpisala građevinske dozvole nisu htjeli stati pred kameru. Pročelnica nam je pisano odgovorila tek da je došlo do greške kod pisanja urbane zone, umjesto 1.4 upisana je zona 1.2 što će oni u sljedećem rješenju ispraviti, svi ostali ako imaju neki prigovor mogu se Upravnom sudu žaliti na njihova rješenja”, kaže Derifaj.

Obzirom da je zgrada u stvarnosti građena prema urbanističkoj zoni u kojoj se zapravo ne nalazi, pa se stanje ne može popraviti ispravkom tipfelera na papiru, ekipa Provjerenog zamolila je detaljniji razgovor s pročelnikom gradskog odjela koji je potpisala građevinske dozvole. Nisu ga dobili. Susjedi su ljuti i kažu, u Gradu rade što žele. Od početka je jasno – na silu i zato njih nisu obavijestili.

Prema tome kako su oni to provukli da će se uskladiti s nečim što ne postoji i što nikad neće postojati – nije jasno, ne. To nam je prva primjedba, znači iskoristili su neko čudno tumačenje opet zakona da se omogući građevinska dozvola jer nije bilo širine za standardni samostojeći objekt da se napravi“, kaže Fiolić.

Zgrada nema propisanu zelenu površinu, vatrogasno vozilo jedva se može provući, a upitna im je i pristupna cesta, tvrdi predstavnik gradske četvrti.

“Što su oni napravili, nisu napravili cestu jer bi im bila preuska zgrada čak i za dvojni objekt, nego su dali pravo službe, prva zgrada drugoj i trećoj i kroz to imaju priključak na cestu, a sad on i tumače da se to može napraviti . Ali, što to onda znači, mi u Hrvatskoj više ne moramo graditi nikakve ceste, vi kupite parcelu dugačku deset kilometara i jednu drugu dajemo služnost i možete na uskoj parceli graditi zgradu kako vas voli”, kaže Fiolić.

“Ja vas moram pitati kao predstavnika investitora i vas kao inženjera, tu se cijelo vrijeme odvijaju neki postupci, a paralelno ste sagradili, prodali stanove, uselili ljude”, pitala je Derifaj odvjetnka.

“Nismo prodali, nismo prodali, to su predugovori i neke kapare, uobičajeno je za sve takve projekte da su zainteresirani da se naprave neki predugovor itd. Prodano u smislu konačne prodaje nije, ja mislim niti jedan stan nije prodan. Ovako ću vam reći, Investitor će u svakom slučaju postupiti po krajnjoj pravomoćnoj odluci kakav god ona bude”, poručuje odvjetnik.

Mogućnost rušenja

Na pitanje što bi se dogodilo da se ta odluka ruši, rekao je: “Kakva god bila, odlučit će se prema konačnoj odluci investitora, nema druge”, ističe.

Ipak , zgrade su dobile kućnu adresu i kante za komunalni otpad, koji velikogorička Čistoća uredno odvozi već gotovo godinu dana, tvrde susjedi. Na upit Čistoći s kim, kada i na temelju čega su sklopili ugovor o odvozu otpada s ove adrese, nisu dali odgovor. Ekipa Provjerenog pokušala je razgovarati i sa stanarima tri zgrade u kojima ukupno ima 12 stanova. Zanimalo ih je kako oni gledaju na opciju da su kupili nekrentinu koja nije izgrađena u skladu sa zakonom.

„Pozvonili smo na sva četiri ulaza, na svih 12 stanova, u zadnjoj zgradi našli smo jednu gospođu koja je rekla da ne želi s nama razgovarati, pretpostavljam da je znala što smo je htjeli pitati, a na srednjem ulazu jedna gospođa je rekla da kad su kupovali da im je rečeno d apsotoji građevinska dozvola, da uporabne nema, ali da će uskoro biti, ne zna se za prigovore okolnih susjeda”, kaže Derifaj.

“Ja sad ne mogu tvrditi da je netko dobio novac u Gradu zbog toga, ali očito je netko dobro i super prošao s vremenom, na uštrb susjeda koji su izgubili privatnost, svi smo kao zajednica izgubili, a netko je dobro dobio. Netko bi to trebao ispitati što se tu događa u pozadini. Mi se trudimo već dvije godine”, kaže Fiolić.

Ministarstvo graditeljstva je odgovorilo Provjerenom da oni nisu poništili građevinsku dozvolu već su poništili rješenje prvostupanjskog tijela kojim je ostavljena na snazi ​​nakon pritužbe, te je predmet vraćen tijelu prvog stupnja na ponovno rješavanje, što će se reći gradskom Odjelu u Velikoj Gorici. susjedi kažu, od dokazivanja nepravilnosti neće odustati. Unatoč pravnom i urbanističkom kaosu u kojem su se našli.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr