Ugledna stručnjakinja o slučaju Marušić: “Pokazalo se da su sve objede na njezin i račun njezina vozača bile neistinite”

Vanja Marušić kao ravnateljica USKOK-a nije imala nikakvu obvezu obavještavati glavnu državnu odvjetnicu o prometnoj nesreći koju je skrivio njezin službeni vozač.


Osim što nije imala obvezu obavještavati glavnu državnu odvjetnicu, Vanja Marušićimala je potpunu autonomiju u ocjeni je li šteta nastala skrivljenim ponašanjem ili krajnjim nemarom vozača i hoće li od njega tražiti naknadu štete.

Tvrdi to predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević pozivajući se na dokument koji nitko dosad nije spominjao, a koji baca potpuno novo svjetlo na događaj zbog kojeg je iznuđena ostavka ravnateljice USKOK-a. Riječ je o Odluci o pravilima korištenja službenih automobila USKOK-a iz 2019. godine koju donosi ravnatelj USKOK-a.

“Odluka je podzakonski akt prema kojem ravnateljica USKOK-a u cijelosti upravlja korištenjem automobila u službene svrhe u USKOK-u”, kaže Đurđević, koja smatra da ministar pravosuđa ne može naknadno protiv vozača otvoriti disciplinski postupak niti tražiti regresnu odgovornost za štetu, premda je vozač zaposlenik ministarstva pravosuđa, jer je o tome već odlučila Marušić kao ravnateljica USKOK-a.

Dodano da se u članku 21. navedene odluke točno propisuju što se radi kada se dogodi nesreća i ošteti automobil.

“U tom slučaju treba izvijestiti ravnatelja USKOK-a, a on će ocijeniti pojedinačnu odgovornost osobe koja je prouzročila nesreću”, kazala je i napomenula kako u Odluci još piše da o pokretanju postupka za naknadu štete pred nadležnim sudom odlučuje ravnatelj Ureda.

Zlata ĐurđevićVanja Marušić(Foto: Ronald Goršić/Cropix)

Dodaje da je glavna državna odvjetnica, ako smatra da je Odluka o uvjetima korištenja službenih automobila u USKOK-u nezakonita, prema Zakonu o državnom odvjetništvu ima vlast poništiti ili ukinuti svaki nezakoniti akt i sama donese novi, ali ona to nije učinila.

Đurđević kaže da joj je priča o ostavci ravnateljice USKOK-a imala puno rupa pa je tražila sve propise koji se odnose na spornu situaciju.

“Prvo mi je bilo sumnjivo da bi ravnateljica USKOK-a, dakle osoba visokog moralnog integriteta koja se bavi organiziranim kriminalom i korupcijom, zataškavala prometnu nesreću. S druge strane, bilo je jasno da se u hitnom postupku provodi njezina javna diskreditacija i difamacija.

Pokazalo se da su sve objede na njezin i račun njezina vozača bile neistinite – nesreća se nije dogodila u privatno vrijeme, vozilo nije korišteno u privatne svrhe, pozvana je policija, sve je redovito procesuirano, a pred sudom je utvrđena prekršajna odgovornost”, rekla je Zlata Đurđević za Jutarnji list.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr