(FOTO) OBLJETNICA U JASENOVCU! Građani i politička krema u koloni: Predsjednik i premijer ne razgovaraju, nižu se i prozivke

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Autor: Dnevno.hr/EP

U Jasenovcu se održava 78. obljetnica proboja posljednjih zatočenika logora Jasenovac.

Tim povodom tradicionalno se održava komemoracija na kojoj je nazočan državni vrh, uključujući predsjednika Vladue Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića.

Prisjećanje je to na 22. travnja 1945. i posljednjih 600 zatvorenika koji su krenuli u proboj iz koncentracijskog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale iu njemu ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživio je stotinjak logoraša. Komemoracijom se odaje počast svim žrtvama te preživjelim zatočenicima logora.

Na obljetnici su, osim predsjednika i premijera, bivši predsjednik Stjepan Mesićšef Saveza antifašističkih boraca Franjo Chase, Rada Borić iz Nove ljevice, gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević, brojni ministri, predstavnici Roma i Židova, europarlamentarac iz HDZ-a Karlo Resslerpredsjednik zagrebačke skupštine Joško Klisović i mnogi drugi.

Povrh svega, pale su i prozivke.

Ognjen Kraus iz Kordinacije židovskih općina otvoreno je usred Jasenovca prozvao Milorada Pupovca i Veljka Kajtazija, predstavnike Srba i Roma, koji, kako kaže Kraus, nisu učinili ništa da se donese Kazneni zakon koji bi kaznio ustaški pozdrav i simbole.

Autor:Dnevno.hr/EP

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr