Isprobali smo Wrumer, uređaj koji automobilu daje 'sportski' zvuk bez modifikacije

Wrumer je uređaj koji se uključuje u OBD2 priključak automobila i povezuje s mobilnom aplikacijom, a sve kako bi korisnici automobila dobili drugačiji zvuk, bez ikakvih mehaničkih izmjena.

Wrumer
Savjet OBD2 uređaj
Upravljanje Putem aplikacije
Kompatibilnost Svi automobili s OBD2 priključkom
Način spajanja s audio sustavom automobila Bluetooth, pomoćni
Dojam Simpatični uređaj koji pruža dašak zabave u vožnji i ‘najdosadnijih’ automobila.

Ako koristite TikTok ili Instagram Reels i također vas je “ulovio” algoritam za uživanje u gledanju auto-moto sadržaja, velika je vjerojatnost da ste naletjeli na Wrumer video. Riječ je o uređaju koji se spaja na OBD2 priključak, koji se zatim povezuje s mobilnom aplikacijom i preko zvučnika vašeg automobila daje “sportski” zvuk, bez mehaničkih preinaka.

Nakon što smo pogledali jedan sjajan videozapis korisnika Wrumera koji se “zabavljaju” uz doduše lažne zvukove motora V8 ili V10, odlučili smo naručiti jedan i isprobati ga. Napominjemo da je autor ovog teksta ponosni vlasnik Kia Pro Cee’d JD, čiji 1.6 CRDi motor od 94 kW ne daje “zvučne note” koje priliče ovakvom automobilu relativno sportskog vanjskog dizajna.

Potrebno je odmah napomenuti da uređaj radi na svakom automobilu koji ima OBD2 priključak. Budući da je postao standard automobila još krajem devedesetih, Wrumer će raditi na mnogim automobilima, osim na onima na električni pogon. Wrumer, također, radi i kao obični OBD2 skener uz pomoć Treća strana aplikacija poput Car Scannera i EOBD Facilea.

Iza Wrumera stoji mladi Slovenac

Wrumer relativno brzo stiže na kućnu adresu, a šalje se iz susjedne Slovenije. Razlog tome je činjenica da je osnivač Wrumera mladi Slovenac s diplomom magistra informatike na King’s Collegeu u Londonu. Jure Sotošekkoji trenutno radi kao softverski inženjer u Microsoftu.

Sotošek nam je otkrio u razgovoru da su ga uvijek zanimali automobili i sve što ide uz njih te da je kao dijete bio fasciniran i računalima te programiranjem. Kako bi spojio te svoje strasti koje „vuče“ iz djetinjstva, izradio je – Wrumer.

„Puno automobili dolaze tvornički s lažnim zvukovima motora koji dopiru iz zvučnika. Kada su se ti automobili prvi put pojavili na tržištu, znao sam da je nešto što svaki auto može imati. Međutim, nije postojao proizvod pristupačan i jednostavan za postavljanje koji bi to omogućio svima“, objašnjava nam Sotošek.

Wrumer se, dakle, počeo razvijati na ljeto 2022. godine, a kada je prvi put pokazao prototip svojih prijatelja, reakcije su bile izrazito pozitivne. Uređaj, inače, stiže u kartonsku kutijicu, uz koju dolaze upute, kod popusta na sljedeću kupnju te AUX kabela koji ima USB-C te Lightning priključke.

Wrumer u OBD priključku.
Wrumer u OBD priključku.

Spajanje pomoću AUX-a ili Bluetootha

Kao što smo već na početku spomenuli, Wrumer je potrebno uključiti u OBD2 priključak na automobilu. On se najčešće nalazi negdje ispod volana. Nakon toga, potrebno je spojiti mobitel s audio sustavom u automobilu pomoću AUX-a ili Bluetootha, dok se u istoimenoj aplikaciji treba kliknuti na „Connect“. Ako ste sve ispravno napravili, već ćete čuti „brujanje“ njemačkog V8 motora ili nečeg što bi trebalo tako zvučati. Jačina zvuka može se kontrolirati na mobitelu, ali i pomoću kontrole u automobilu.

Osim njemačke „osmi razred” u aplikaciji se može izabrati zvuk talijanskog V10 i britanskog V12 motora, kao i zvuk američkog mišića i Mazdinog rotacijskog motora. Prema našem iskustvu, dok automobil radi na leru, sve to zvuči realno. Tijekom vožnje, ta se priča ipak malo mijenja, ovisno o zvuku koji odaberete.

Primjerice, njemački V8 daje osjetno umjetan zvuk, dok je V12 nešto realističniji. Posebno nam se svidio zvuk Mazdinog rotacijskog motora, osobito u visokim okretajima, a nije bio loš ni američki mišića. U aplikaciji se, također, može postaviti „turbo fijuk“ tj kokice efekt, kao i zabavni zvukovi svemirskog broda, traktora, zrakoplova, a možete napraviti i da vam automobil – prdi.

Razočarenje je da se s uključenim Wrumerom ne može slušati radio, ali se može slušati glazba s mobitela. Važno je samo da je u isto vrijeme otvorena Wrumer aplikacija i, npr. strujanje servis kojeg koristite.

Wrumer aplikacija.

Sve to zajedno funkcionira sasvim korektno. Zvuk malo kasni preko Bluetootha, ali kada se mobitel spoji na AUX, nema problema. Sumnjamo, doduše, da se ikoga može „prevariti“ s Wrumerom, no nas je, barem na nekoliko minuta dok nismo prošli kroz sve zvukove, zabavio.

  • Kompatibilan s mnogim automobilima
  • Velik izbor zvukova
  • Intuitivna aplikacija
  • Lak proces spajanja
  • Može se koristiti kao OBD2 skener

  • Neki zvukovi su ‘preumjetni’
  • Kašnjenje zvuka preko Bluetootha
  • ‘Fijuk’ turbine i popcorn efekti ponekad ne rade

Više o temiIzvor:Bug.hr