Poskupio im je štandove, pa poskupljuju i jagode: “Da sam znao, ne bih ih ni sadio, što sad da radim?

by | tra 23, 2023 | Vijesti | 0 comments

Zagrebački uzgajivači jagoda u problemima. Cijene najma štandova otišle su u nebo, pa će ove godine na gradskim ulicama i trgovima biti upola manje zagrebačkih OPG-ovaca s domaćim jagodama.

GalerijaJagode - 2 Jagode - 3 Jagode - 4 +0Jagode - 1


Udruga uzgajivača proziva gradonačelnika Tomislav Tomašević zbog načina organiziranja natječaja, kažu da će mnoge ostati praznih ruku. Gradonačelnik kaže kako su riješili sve nepravilnosti vezane za Adventu, a tako rješavaju i one s prodajom voća na javnim površinama.

“Mislim da je na taj način napravljen fer natječaj.Naravno, možemo vidjeti možemo li ga još unaprijediti za sljedeću godinu, ali odsad je sezonska prodaja na javnim površinama isključivo na temelju javnog natječaja“, kazao je Tomašević.

Zbog te se, kako tvrde, neodržive situacije održao sastanak zagrebačkih jagodara. Cijelu je situaciju pratila reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić, koja je razgovarala sa zagrebačkim jagodarima.

Prve jagode stižu s većom cijenom. Sada su još uvijek u zelenoj fazi, ali će za nekih tjedan dana poprimiti svoju crvenu boju, a kakvu će cijenu poprimiti, odgovorio je predsjednik Udruge zagrebačkih jagodara Davor Jurić.

“Zahvaljujući gradskoj upravi cijena jagoda ove će godine sigurno biti viša. Ako je prošle godine start bio 2,60 eura, ove će godine košarica biti u startu tri eura“, rekao je.

Jurić je komentirao i natječaj: “Štandovi će biti u prosjeku skuplji najmanje dva puta, a neke su cijene i deset puta više. Gradonačelnik je svojom odlukom natjerao jagodare da prihvate cijene štandova koje oni uopće nisu ponudili, nego najvišu cijenu, jer što nam je i iz odvjetničkog ureda rečeno da nema zakonske osnove.”

Kako je rekao, sastanak s Tomaševićem tražili su u nekoliko navrata od 4. studenog: “Gradonačelnik nas ne želi primiti.” Napomenuo je da će ove godine biti u prosjeku oko 50 štandova manje. Dosad su imali 90 mjesta, a ove ih se godine očekuje između 34 i 40.

Uzgajivač jagoda Stanko Kovačević kazao je da ne bi sadio jagode pod ovakvim uvjetima da je znao na vrijeme – prije dvije godine: “Ovako je to napravljeno prije tjedan dana, a jagode već stižu. Što ja mogu sada napraviti? Doveden sam u situaciju da ne znam ni sam što ću.”

Kovačević vjeruje da će ljudi sada manje kupovati jagode. Na odluku je uložio žalbua sam nije dobio niti jedan štand: „Nadam se da će biti uložena žalba i da ću ipak dobiti neki štand. Već 10 ili 15 godina radim tu u Zagrebu.”

Ovo je samo dio zagrebačkih jagodara koji se nalaze u problemima, istaknula je reporterka Matea Ćorić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr