Milanović protiv ukidanja općine: “Nemojmo se lagati, ima i krađa i malverzacija”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u subotu na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Stari Mikanovac da problem Hrvatske nije centralizacija, nego loša centralizacija i korupcija.


Čestitajući Dan općine mještanima Starih i Novih Mikanovaca, Zoran Milanović ponovio je da nije za ukidanje općine rekavši kako većina gradova i općina, na čijoj se demontaži, kako je kazao, radi od njihova osnivanja, rade dobro iu korist svojih građana i mještana.

“Da se ne lažemo, ima i lopovluka i uhljebljavanja, ali to nije razlog za njihovo ukidanje jer benifiti i koristi pretežu u odnosu na nedostatke. U tih 520 i nešto gradova i općina jedino vidim želju ljudi da se odvoje i formiraju neku novu općinu”, rekao je ocijenivši da je sadašnji sustav općina u Hrvatskoj održiv, a nije loš.

Milanović: Pažljivo s osnivanjem regije, centralizacija je nužna i potrebna u mnogim segmentima

Podupro je i preostalih županija, dok je glede osnivanja regije izrazio oprez, rekavši da je centralizacija države u brojnim segmentima nužna i nužna.

Kazao je i da je sustav u Hrvatskoj postavljen na način da ti ne dopušta da na mjestu zaposlenih trošiš više od 18 posto proračuna. “Šta tu nije jasno? To u startu govori da ne možeš zapošljavati koliko hoćeš. Nekom ćeš, nažalost, pogodovati i netko će se osjetiti zakinutim i nezadovoljan, ali sustav kao funkcionira i ne bih ga prepisivao niti jednoj političkoj garnituri”, rekao je pozvavši mikanovačke općinske vlasti da iskoriste svaki euro iz fondova Europske unije.

“To je i glavni smisao članstva u EU. Nije to zajednička vanjska politika, nisu zajednički ratovi i sukobi s trećim, četvrtim i petim zemljama. Naš interes je da se od toga bolje razvijamo i čuvamo svoje. Tko god misli da ćemo za 20 , 30 ili 50 godina imati jedinstvenu Europu kao federalnu državu, po meni ne samo da je u krivu, nego ja to ne želim. Ne želim da budemo svi istikao što ne želim da Slavonija bude ista kao Dalmacija”, poručio je predsjednik Milanović.

Spomenuo sam i da su mu neki kritičari lani zamjerali što je otišao u Babinu Gredu na tamošnji festival slavonskog bećarca “Bećar fest”, a trebao se sastati s predstavnikom američke vanjske politike.

“Tada sam ocijenio da je ‘Bećar fest’ meni važniji. Sutra će možda biti važnija američka vanjska politika, ali se bojim tog trenutka jer će to značiti da će stvari u svijetu biti još gore. Ali, dok ne dođe taj trenutak, ‘ Bećar fest ima prednost”, kazao je Zoran Milanović za što je bio nagrađen pljeskom.

Staromikanovačka općina lani je raspolagala s 13 milijuna i realizirala brojne projekte

Načelnik Općine Stari Mikanovci Mario Milinković rekao je da je prošle godine staromikanovačka općina imala proračun veći od 13 milijuna što je desetak milijuna kuna više prije 10 godina, a što je omogućilo realizaciju brojnih projekata.

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća, na kojoj su zaslužnim pojedincima i udrugama uručena priznanja, predsjednik Zoran Milanović obišao je natjecatelje koji su u parku u središtu mjesta kuhali čobanac koji je i kušao, au razgovoru se zadržao i sa izlagačima na sajamskim štandovima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr