Šef Wagnera otkrio čiji se sin borio u njihovim redovima: “Služio je kao topnik pod lažnim imenom”

Sin glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova borio se u Ukrajini zajedno s plaćeničkim snagama privatne ruske vojne tvrtke Wagner, otkrio je u subotu šef Wagnera Jevgenij Prigožin.


Šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da se sin glasnogovornika Kremlja Dmitrij Peskovosobe od povjerenja ruskog predsjednika Vladimir Putinobratio sam se kako bi razgovarao o angažmanu svojega sina u ratu.

Wagnerov šogor je rekao da je on savjetovao Peskovu da ne šalje svog sina da se pridruži regularnim ruskim trupama, koje je Prigožin više puta kritizirao zbog loše opreme i neadekvatne obuke i vodstva.

Peskovljev sin Nikolaj Peskovkoji je dugo živio u Britaniji, a poznat je i kao Nikolai Cholesrekao je za moskovski tabloid KP da je služio jer je to smatrao svojom dužnošću.

Tisak je objavio i fotografiju 33-godišnjaka u vojnoj odori. Također se navodi da je odlikovan. Kritičari su, međutim, rekli da nije pružio dokaz o svom navodnom postavljanju.

Prigožin je rekao da je Peskovljev sin služio kao topnik u ratom razorenoj Ukrajini u istočnoj regiji Luhansk pod lažnim imenom nakon trotjedne obuke. Prigožin je Peskovljevu vojnu službu ocijenio kao uzor.

Djeca većine ruske elite izbjegavala su ratne napore, rekao je Prigožin. “Roditelji ih skrivaju”, požalio se 61-godišnji šef Wagnera.

Dodao je da se sinovi vodećih Rusa šalju na sveučilište, gdje su oslobođeni služenja u oružanim snagamadok djeca radnika umiru u ratu.

Prigožin nije pružio nikakve dokaze o raspoređivanju Peskovljevog sina. Kao i njegov otac, Choles je podložan zapadnim sankcijama uvedenim nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle veljače.

Isprva nije bilo reakcija na vijest o komentarima sklonom Peskovu. Prigožin je također rekao da je Peskov pokušao odgovoriti svome sinu od odlaska u rat.

Prema Prigožinu, raspoređivanje glasnogovornika sina držalo se u tajnosti od ostalih pripadnika Wagnera.

“Za to smo znali samo ja i načelnik kadrovske službe. Nikolaj Peskov pokazao je hrabrost i junaštvo kao i svi drugi”, nadodao je. Peskovljev sin trenutno je na dopustu nakon šest mjeseci službe, rekao je šef Wagnera.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr