Počast svim žrtvama i preživjelim zatočenicima logora: Komemoracija u Jasenovcu

Na današnjoj komemoraciji u Spomen-području Jasenovac okupili su se predsjednici države, Vlade i Sabora, brojni državni i lokalni dužnosnici, predstavnici udruge, kao i obitelji stradalih.

GalerijaZoran Milanović u Jasenovcu Peđa Grbin i Ivan Račan Kolona sjećanja u Jasenovcu - 3 +1Kolona sjećanja u Jasenovcu - 2


Komemoracija u povodu 78. obljetnice proboja posljednjih zatočenika logora Jasenovac započet će u 11 sati, kod spomenika Cvijet. Komemoracijom se odaje počast svim žrtvama te preživjelim zatočenicima logora, a počela je kolonom sjećanja od zgrade Memorijalnog muzeja u 10:45 do spomenika Cvijet.

U Jasenovac su došli predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Plenković, koji je stigao odmah iza Milanovića, samo je prošao iza predsjednika bez riječi. Viđeni su predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokovićministar unutarnjih poslova Davor Božinovićministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te saborska zastupnica Sandra Benčić.

Tamo su i Peđa Grbin the Ivan Račan.

Zoran Milanović u JasenovcuPeđa Grbin i Ivan Račan(Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Među okupljenima je i predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus. “Inzistiramo da se u zakonu odvedu ustaški simboli – prestanak s falsifikatom povijesti, negiranje Jasenovcaustaškim logorima”, rekao je Kraus. Istaknuo je da je u proteklih pet godina bilo pomaka, ali da je prekršajni zakon “samo kozmetički, još iz SFRJ”.

“Mislim da je policija dosta toga učinila, no sudovi nisu. Tu ne vidim razliku. Nismo imali podršku koju sam očekivao od naših supatnika”, priznaje Kraus. Prozvao je Srbe i Rome. “Prozivam svog predstavnika u Saboru – Kajtazija. Poslao sam mu pismo da se stavi u proceduru, a to nikada nije učinio”, rekao je Kraus za N1. “Jedno predstavljamo Europi, a jednim našim građanima”, kazao je.

Nakon prigodnog obraćanja, očekuje se izjava premijera Plenkovića.

Rano ujutro, 22. travnja 1945., posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale iu njemu ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživio je stotinjak logoraša.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr