Srbi su bojkotirali izbore na sjeveru Kosova, objavio je i Vučić

Lokalni izbori u četiri općine na sjeveru Kosova, većinom naseljenim Srbima, održani su u nedjelju uglavnom bez sudjelovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot koji podržava službeni Beograd, a izlaznost je bila manja od pet posto.


Pravo glasa imalo je ukupno 45.098 birača, a Središnje izborno povjerenstvo (CIK) priopćilo je večeras da ih je glasalo 1567, što je tek 3,47 posto.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina na sjeveru (Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan), svi članovi SL-a, podnijeli ostavke u studenom 2022. godine kao znak protivljenja odluci Vlade Kosova o ponovnom izboru. registrirati automobile s tablicama izdanim u Srbiji na registarske tablice Republike Kosovo (RKS).

U izbornoj utrci sudjelovalo je 10 kandidata, od kojih samo jedan iz srpske zajednice – Slađana Pantović, nezavisni kandidat za predsjednika općine Zvečan. Njezina je kandidatura izazvala podrugljive komentare provladinih medija u Beogradu.

Službeni Beograd je večeras ocijenio da je “pobjednik ovih izbora je srpski narod na Kosovu koji ih je bojkotirao jer ne želi okupaciju”.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković rekao je novinarima na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji da je na sjeveru glasalo samo 13 Srba.

On je, nazivajući izbore “antidemokratskim i nelegitimnim”ocijenio je da su ih “bojkotirali i kosovski Albanci”, ustvrdivši da ih je glasalo 449 manje nego na izborima održanim 2021. godine.

“Ovo je poraz za onaj dio međunarodne zajednice koji je najavio da će priznati rezultate ovih izbora”, rekao je Petković novinarima.

Istodobno, kosovski ministar unutarnjih poslova Dželal Svečla ocijenio je da se današnji izbori mogu smatrati “uspješnim sa sigurnosno-pravnog stajališta, ali nije političkog”, objavio je prištinski portal Koha.

Kazao je da je “za žalbu što su srpski građani Kosova bili meta pritiska Beograda i kriminalnih struktura”, ocijenivši da je dobro što “nije bilo incidenata i problema”, te da je “s političkog aspekta jako loše” da građani Kosova srpske nacionalnosti “zbog iznimnih pritisaka Beograda i njegovih kriminalnih struktura, nisu sudjelovali”.

Unatoč glasnim i kategoričnim izjavama Beograda da se Srbi neće sudjelovati jer Priština ne pristaje na formiranje Srpske zajednice općina na Kosovu i povlačenje policije i specijalnih snaga na sjever Kosova, SAD i Europska unija podržali su razvoj tzv. izborni proces.

predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je danas izbore na sjeveru Kosova “okupacijskim”.

Vučić je u Donjoj Gradini u BiH povodom Dana sjećanja na žrtve Jasenovca poručio da Srbi na sjeveru “neće služiti tuđim interesima”.

Petković, inače Vučićev čovjek od povjerenja i blizak suradnik, ocijenio je da nema daljnje normalizacije odnosa s Kosovom ako prištinske vlasti ne pristanu na formiranje Zajednice prištinskih općina koji je dogovoren 2013. Bruxelleskim sporazumom dviju strana uz posredovanje Europske unije.

Govoreći o najavljenom susretu Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija 2. svibnja u Bruxellesu, Petković je rekao da će Vučić “djelovati s pozicije mira i stabilnosti”.

Na sastanku u Bruxellesu očekuje se dogovor o nastavku primjene europskog plana za normalizaciju odnosa s kojim su se dvije strane suglasile, ali imaju različite poglede na metodologiju i hodogram implementacije ključnih točaka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr