Ljutnja zbog nove pošasti pčela: Nema sankcija, do sada smo imali tri trovanja pčela, a niti jedne godine nismo saznali da je itko kažnjen.

Broj uginulih pčela se povećava. Mehanizam za zaštitu pčela je uspostavljen, ali nedostaje njegova provedba.

GalerijaMladen Mikulan, pčelar iz Međimurja Dražen Kocet, Hrvatski pčelarski savez Matija Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora +5Pomor pčela - 1


Od početka godine pomor pčela zabilježen je u 700 pčelinjih zajednica.

IlustracijaFitch potvrdio rejting Hrvatske: Objavio prognozu za ovu godinuInformer: Skladištenje hrane - 3Zbog ovog nedostatka jedemo lošiju hranu: “Proizvođači moraju prodavati namirnice po sniženim cijenama”

“Pčelarstvom se bavio moj djed, tata i evo sad ja, do sad nikad nije bilo tako. Sad smo ostali bez ičega”, rekao je Mladen Mikulanpčelar iz Međimurja.

Iz Saveza hrvatskih pčelara upozoravaju, problem se javlja već treću godinu zaredom. Mehanizam zaštite i obeštećenja pčela je uspostavljen, ali njegova primjena još nije usavršena.

„Nema sankcija, mi smo do sada imali tri trovanja pčela kroz tri godine, a niti jedne godine nismo doznali da je netko kažen i da je netko odgovarao. Tek kad se propiše odgovarajuća kazna i kada ti ljudi koji su nemarni i neodgovorna ploča taj svoj nemar vjerujem da bi se nešto moglo popraviti”, objasnio jeDražen topuz iz Hrvatskog pčelarskog saveza.

Državni inspektorat ističe da sankcije i dalje postoje, javlja reporterka Dnevnika Nove TV. Dino Goleš.

Kazne su i do 100 tisuća kuna za pravne osobe i do 25.000 kn za fizičke osobe. Ovog travnja obavili su nadzor na 15 pčelinjaka. Lani ih je bilo 57, a pokrenuto je 17 prekršajnih postupaka. Koliko je kazni na kraju naplaćeno? nije poznato. Iz Poljoprivredne komore dodaju da se uljana repica ne smije tretirati insekticidima tijekom cvatnje.

“Insekti koji napadaju repicu u vrijeme cvatnje ne mogu napraviti štetu. Tko god to radi, radi dvije greške. Prvo sebi financijsku da se taj insekticid baca bespotrebno, a drugo taj insekticid doista može napraviti štetu pčelama” poručujeMatija Brlošićiz Hrvatske poljoprivredne komore.

Štete na pčelama nastaju na dva načina. Ili se koriste legalni insekticidi, ali usred dana, a ne navečer kada pčele nisu aktivne, ili se koriste sredstva zabranjena u EU. Ilegalni insekticidi stižu iz Srbije i BiH. Ovdje su se koristile, a zbog novih pravila manje je repice.

“U Slavoniji se gotovo prestalo sa svjetvom uljane repice”, dodao je Brlošić.

Dok se pojedinci oglušuju na pravila, pčela će biti sve manje.
Bez njih, nema oprašivanjanema ploda, nema hrane.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr