Što će biti s cijenom vrtića u Zagrebu? “Mi već sad moramo tražiti veze kako da dođemo do vrtića”

Poskupljenje zagrebačkih vrtića već je tjednima tema, a iako je vlast u nekoliko navrata rekla da se cijene neće povećavati, gradski zastupnik Renato Petek u srijedu je izričito tvrdio da će se upravo to dogoditi. I dok su roditelji zbunjeni i više ne znaju kome vjerovati, u Gradu još jednom poručuju – cijene su iste i doći će do povećanja cenzusa. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

GalerijaCijene vrtića - 1 Cijene vrtića - 2 Cijene vrtića - 3 +4Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba


Kao bomba odjeknula je vijest da će dio Zagrepčana od jeseni po svemu sudeći vrtiće plaćati više.

“Posebno od sljedeće godine značajno će pokupiti usluga gradskih vrtića. Naime ovime se nastavlja jedan hužajući udar na standard građana grada Zagreba”, rekao je Renato Petekzastupnik u zagrebačkoj skupštini.

“Tako da će poskupljenja ovisi o raznim kategorijama varirati od 25 posto pa čak do 100 posto i to za one koji su čak plaćali najmanje. Oni najbogatiji, s najvećim prihodima plaćati će isto kao i do sada. Za njih se ništa neće mijenjati”, dodao je Petek.

U prijevodu: povećanje osjetit će oni s najmanjim primanjima, tvrdi Petek. Roditelji su ovime, malo je reći, zgroženi.

“Mi već sad moramo tražiti veze kako da dođemo do vrtića, već sad imamo neke probleme, već tražimo alternativne opcije, a nismo toliko opterećeni plaćanjem. Roditelji koji se bave time kako će dijete smjestiti u vrtić da odu na posao, da zarade novac da se mogu brinuti za to dijete, sad se moraju još brinuti oko toga kako će platiti taj vrtić”, poručila je Marija.

“Da ovi koji su prije plaćali jednako ako imaju više primanja stvarno nije u redu”, dodala je Nikolina.

„Baš smo ovih dana bili u tim vrtićkim aktivnostima tako da nam je baš ovo malo i zateklo“, rekao je Elvis.

No da je to daleko od istine, tvrdi zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

“Vrtići u gradu Zagrebu neće pokupiti, zahvaljujemo na prilici da demantiram raniju izjavu zastupnika Peteke. Ona je potaknuta činjenicom da na sjednici Gradske skupštine imamo vašu odluku koji se tiče utvrđivanja kriterija vezanih uz sudjelovanje roditelja“, rekla je Dolenec.

Dodaje da se događa upravo suprotno jer su podigli porez na dohodak. Tako, primjerice, oni kojima je plaća podignuta zbog inflacije neće ući u najviši platni krug, nego će ostati na istom.

“Cilj te izmjene je upravo da roditelji ostanu u cenzusnoj skupini u kojoj su i do sada bili”, dodaje Dolenec.

Cijene će ovisiti o prihodima kućanstava, ai dalje će, dodavati, iznositi od 150 do 600 kn.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr