Škoda Enyaq iV 50: električni SUV za manje od 40.000 eura

Škoda je najavila novu verziju dobro poznatog modela, ulaznog modela u svijetu gradskih SUV-ova na baterijski pogon, zanimljivih karakteristika i po činjenici da bi mnogima mogla biti privlačna.

Škoda ovog tjedna objavljuje kako će svoju ponudu električnih modela iz linije Enyaq iV učiniti još dostupnijom. Nova Škoda Enyaq iV 50 bit će poznati moderni eSUV u novom izdanju, zasnovan na Volkswagenovoj modularnoj platformi MEB, a prodavat će se po početnoj cijeni nižoj od 40.000 eura. “Za tu cijenu kupci će dobiti moderno baterijsko-električno vozilo koje nudi dovoljno dometa za svakodnevnu vožnju, mnogo mjesta za cijelu obitelj te bogatu opremu”, poručili su iz Škode.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Najavljeni model Škoda Enyaq iV 50 dolazi s električnim stražnjim pogonom, tj. elektromotorom snage 109 kW (148 KS) smještenim na stražnjoj osovini. Baterija kapaciteta 55 kWh omogućuje mu prijeći do 365 kilometara s jednim punjenjem, mjereno prema WLTP standardu. Tu je i podrška za brzo punjenje, čime će se ovaj eSUV na istosmjernom priključku, snage 110 kW, od 10 do 80% puniti za 36 minuta.

Od ostalih dodataka, ovaj će ulazni model biti isporučivan s 19″ dvobojnim naplacima od lake legure, 13-inčnim infotainment zaslonom s navigacijskim sustavom, kao i kamerom za vožnju unatrag – sve u paketu standardne opreme. Prva europska tržišta na kojima će stići ulazni model su Njemačka, Nizozemska i Belgija.

Velika ulaganja do 2026.

Osim ove najave, iz Škode su opisali i kako će izgledati njihova strategija e-mobilnosti do 2026. godine. U nove će električne modele uložiti 5,6 milijardi eura, čime bi značajno povećali svoju ponudu. Uvest će tako još jedan model u obitelj Enyaq, s četiri modela radnih naziva “maleni”, “kompaktni”, “kombi” i “prostrani”.

Kompaktni model nazivat će se Elroq, bit će to električni nasljednik klasičnog modela Karoq, a premijeru bi trebao doživjeti sljedeće godine.

“Maleni” električni model bit će smješten u A segmentu, ali će nositi oblik SUV-a. Njegovu ćemo premijeru vidjeti 2025. godine, proizvodit će se u Španjolskoj, a cijena će mu biti, kako se sada planira, oko 25.000 eura. Iste godine na tržište će stići Enyaq i Enyaq Coupé, dok su najveće varijante postavljene za kraj – “kombi” i “prostrani” (Space) modeli bit će predstavljeni 2026. godine. Posljednji će biti zasnovan na konceptu Vizija 7Sprikazanome prošle godine.

Više o temiIzvor:Bug.hr