Microsoftovo preuzimanje Activisiona blokira britanski regulator

Uprava Ujedinjenog Kraljevstva za tržišno natjecanje i tržište (CMA), presudila je protiv Microsoftovog ugovora o kupnji Activision Blizzarda vrijednog 68,7 milijardi dolara. Prema regulatorima, akvizicija bi Microsoft učinila dominantnim igračima u igricama u oblaku, gušeći konkurenciju i dajući igračima iz Ujedinjenog Kraljevstva manje izbora.

“Microsoft ima jaku poziciju u uslugama igranja u oblaku i dokazi dostupni CMA-u pokazuju da bi Microsoft smatrao komercijalno korisnim da Activisionove igre budu ekskluzivne za njegovu uslugu igranja u oblaku”, objašnjava britanski regulator.

Naime, CMA procjenjuje da Microsoft preko Windowsa i svog Xbox portfelja čini gotovo 70 posto globalnih usluga igranja u oblaku. Osim toga, ističe se da bi mogućnost Microsofta da serija videoigara Call of Duty učini ekskluzivnom za svoj Xbox Game Pass predstavljala veliku prepreku koja bi ih u konačnici stavila u veliku prednost nad njihovim konkurentima.

Microsoft i Activision Blizzard nisu sretni s ovom odlukom, stoga je već najavljeno da će uložiti žalbu. Podsjećamo, ako ova akvizicija na kraju ipak bude odobrena, bit će riječ o najvećem preuzimanju ikad viđenom u igračkoj industriji te u Microsoftovoj povijesti.

Više o temiIzvor:Bug.hr