Zagrebačka Gradska skupština odlučila: Mirela Čavajda dobitnica je nagrade Zagrepčanke godine

Mirela Čavajda, ovogodišnja je dobitnica Nagrade Zagrepčanke godine – odlučili su u četvrtak na sjednici zastupnici zagrebačke Gradske skupštine, uz oštro protivljenje oporbi.


Nagrada će joj u znak javnog priznanja biti uručena na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja.

Mirela Čavajda Riječ je o ženi, stoji u obrazloženju, čije su okolnosti vezane uz prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe u proljeće prošle godine temeljito potresle društvo.

“U teškom trenutku saznanja o terminalnoj dijagnozi djeteta koje nosi, umjesto podrške, bila je izložena torturi, nečovječnom i ponižavajućem postupanju, uz neadekvatan pristup informacijama o svojim pravima i različitim mogućnostima pobačaja. U ovom trenutku donošenja najteže odluke u životu, javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobacaja, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu”, stoji u obrazloženju.

Dodaje se i kako se Čavajda “hrabro izložila progovoriti o najtežem i najdelikatnijem trenutku svog života, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti“.

Prijedlog je na sjednici Gradske skupštine prihvaćen s 27 glasova “za” i devet protiv.

Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža u raspravi je rekao da ukoliko tvrde da je kandidatkinja bila “mučena” i da se prema njoj nečovječno postupalo te da su joj uskraćene bitne informacije, traži da se prijedlog povuče jer se u protivnom izlaže rizik od kaznenih sankcija” zbog širenja lažnih i uznemirujućih glasina “.

U slučaju da ne bude povučen, s obzirom na očitu političku manipulaciju i ideološku instrumentalizaciju nagrade, najavio je da Klub Mosta neće podržati taj prijedlog.

Peternel: Ravnatelji KB St. Nagrade za duhove dok su u bolnici leševi leže na podu

Zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel rekao je da oni pričaju io ženi io djetetu, jer je to bio osmi mjesec trudnoće. Liječnici u Hrvatskoj nudili su porod i eventualno liječenje djeteta.

Tražio je stanku te je upozorio kako su mediji večeras objavili vijest da su u bolnici Sveti Duh objavljene fotografije mrtvih tijelanajmanje sedam koja leže na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju dok najmanje četiri pokrivena plahtom leže na bolničkim transportnim kolicima.

“To je jedan ozbiljan skandal, a vi ste izglasali ravnateljici te bolnice (Ani-Mariji Šimundić) Nagradu Grada Zagreba. Tajming je zanimljiv, ali činjenica je da postoji i činjenica je da su se o tome raspisali svi mediji, uključujući i vama naklonjene”, rekao je Peternel vladajućima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr