Liječnica nakon uznemirujuće snimke: “Ne želimo da bolnice budu politički poligoni i da netko vuče bodove na takvim stvarima. To je stvarno degutantno”

Nakon što je objavljena snimka na kojoj se vide preminuli pacijenti koji leže na podu zagrebačke bolnice Sveti Duh, Ministarstvo je prozvalo čelništvo bolnice, au Gradu smatraju da im netko podmeće. Podnesena je i kaznena prijava. Ovaj je slučaj i problem u zdravstvu komentirala Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika.

GalerijaMirjana Livojević, Inicijativa mladih liječnika s reporterkom Martinom Bolšec Oblak Mirjana Livojević, Inicijativa mladih liječnika - 1 Leševi po podu, ilustracija +0Martina Bolšec Oblak, reporterka Dnevnika Nove TV


Zagrebačke gradske vlasti reagirale su na snimku na kojoj se vidi da preminuli pacijenti leže na podu zagrebačke bolnice Sveti Duh. Pretpostavljaju da se radi o podmetanju, odnosno da je netko te ljude namjerno stavio na pod da bi ih snimio i objavio video.

Sveti Duh je zbog svega podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a ovaj je slučaj komentirao Mirjana Livojević iz Inicijative mladih liječnika, koju je na početku razgovora u Dnevniku Nove TV reporterka Martina Bolšec Oblak upitala je li se ona osobno ikada svjedočila nečemu sličnom.

“Osobno nikad nisam imala nekakve situacije s patologijom i mrtvačnicom, ali situacija da nema mjesta u bolnici, da nema slobodnih kreveta, svakodnevna je pojava u hrvatskim bolnicama. To nije samo u sisačkoj bolnici. Ja sam bila u obilašcima u drugim bolnicama i to je univerzalna pojava u Hrvatskoj”, rekla je Livojević.

Bolšec Oblak ju je zatim pitala kako je zdravlje moglo doći do situacije gdje se tvrdi da je netko vadio tijela pokojnika da ih stavi na pod i snimi.

“Ne mogu komentirati ovaj konkretni slučaj, ali više je nego degutantno ako su se takve stvari dogodile. Ja se nadam da će istina izaći na vidjelo. Ja s osobnog stajališta, i stajališta većine kolega, želim reći da mi samo želimo normalno raditi svoj posao Većina nas ne želi nikakva politička uplitanja, ne želimo da bolnice budu politički poligoni i da netko poentira na takvim stvarima. To je stvarno odvratno i izvan svakog razuma”, odgovorila je.

“Meni je jako žao što se ovo događa i ne mogu vjerovati da je u današnje vrijemeuopće pričamo o ovakvim stvarima. Nadam se samo da pacijenti shvaćaju da je to izoliran slučaj i da je većina liječnika jednako ugrožena tom situacijom kao i oni”, dodala je.

Zdravstveni sustav pun problema

Livojević je ponovno komentirala manjak kreveta u hrvatskim bolnicama te ustvrdila da njihov nedostatak u sisačkoj bolnici nije uzrokovan potresom.

“Prošlo je 2,5 godina od potresa, a manjka je bila i prije. Manjak je rezultat ovome posljedica neplaniranja rješenja je problem dubinskog nerazumijevanja u zdravstvenom sustavu od strane vladajućih, koji se nisu adekvatno pripremili. OK, potres je bio vanredna situacija, ali i sada postoji manji krevet u Zagrebu, recimo”, istaknula je.

“Ne bih rekla da je bilo pametno da sve bolnice odjednom idu u obnovu te dramatično razbiti sustav u Zagrebu i šire. Sada smo dobili direktivu da ćemo višak pacijenata slati u zagrebačku i okolne bolnice, ali nije jasno u koje, kad pucaju po šavovima”, dodala je.

Također je istaknuto da nikakav protokol nije vidio jer nešto što kaže da će se pacijenti slati u okolne bolnice nije protokol.

“Nije jasno tko će, što se neće kako će se to odvijati. Nemamo protokol”, ustvrdila je Livojević te dodala: “Već smo više puta ponovili da bi ministar zdravstva Vili Beroš i premijer Andrej Plenković trebali imati bolje izvore s terena jer ovo što oni pričaju nije spojivo sa stvarnom slikom. Treba doći i vidjeti što se događa.”

Za kraj ju je Bolšec Oblak pitala podržava li ulazak medicinskih sestara najavljenim prosvjednim aktivnostima.

“Dakako da podržavam. Podržavam sve koji će se boriti za svoja prava”, odgovorio je Livojević.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr