Putinov čelični stisak: Potpisao dekret kojim se uvodi doživotna robija za izdaju

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak uredbu kojom se formalno povećava maksimalna kazna za izdavanje na doživotni zatvor.


Dekret je objavljen na web stranici Kremlja. Saborski zastupnici su već glasovali povećanje najdužih kazni za izdavanje doživotno od ranijih 20 godina.

Parlament je također odobrio podizanje maksimalne kazne za izvođenje terorističkog čina – definiran kao čin koji ugrožava živote i usmjeren je na destabilizaciju Rusije na 20 godina, sa sadašnjih 15 godina.

Oni koji budu proglašeni krivima za sabotažu također bi mogli otići u zatvor na 20 godina, u odnosu na sadašnjih 15, dok bi ljudi osuđeni za međunarodni terorizam mogli dobiti doživotnu kaznu, koja trenutno iznosi maksimalnih 12 godina.

U dekretu nije objašnjeno što je međunarodni terorizam.

Vladimir Putin potpisao je novi dekret dok grupe za ljudska prava kažu da vlasti pojačavaju napore da ušutkaju nekoliko preostalih glasova protivljenja ratu u Ukrajini.

Rusija kaže da su takvi zakoni potrebni kako bi se zemlja zaštitila od infiltracije Ukrajina i zapadne obavještajne agencije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr