Tržište pametnih telefona i dalje pada

Tržište pametnih telefona nastavlja padati. Prema najnovijim podacima Canalysa, u prvom kvartalu ove godine isporučeno je 269,8 milijuna mobitela, što predstavlja pad od 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kada se gleda po broju isporuka, najviše ih je imao Samsung, čak 60,3 milijuna, jer je ponajviše zaslužna nova Galaxy S23 serija mobitela, kao i pojedina osvježenja u jeftinijoj A seriji. Na drugom mjestu našao se Apple s 58 milijuna isporuka, Xiaomi drži treću poziciju s 30,5, dok su na četvrtom i petom mjestu Oppo i Vivo s 26,6, odnosno 20,9 milijuna isporučenih jedinica.

Prema tržišnom udjelu, Samsung je na prvom mjestu s 22 posto, Apple je drugi s 21 posto, a treći Xiaomi s 11 posto. Slijedi ih Oppo s 10 te Vivo s 8 posto tržišnog udjela.

📷 Foto: Canalys
Foto: Canalys

„Canalys očekuje da će tržište pametnih telefona dobiti zamah u drugoj polovici godine kako će zalihe dosezati zdravije razine. Dobavljači oprezno pristupaju tržištu s ciljevima profitabilnosti, štednje i čišćenja zaliha kao glavnim prioritetima“, napominju analitičari ističu da će tržište ubrzo doći na razinu od 2022. godine.

📷 Foto: Canalys
Foto: Canalys

Više o temiIzvor:Bug.hr