NEKE LJEKARNE POVUKLE SUMNJIVE COVID TESTOVE: Ovaj slučaj otvara niz pitanja, sve se provjerava

Foto: Srđan Vrančić / CROPIX/Ilustracija

Autor: Dnevno.hr/MP

Hrvatska trese skandal oko sumnje u krivotvorene covid testove, a sada se otvara pitanje je li moguće da test bude lažno pozitivan ili negativan zbog komponenti koje nisu originalne.

U Zavodu za javno zdravstvo kažu – postoji lista priznatih bržih testova Europske komisije.

“Da bi došli na listu oni mogu biti 3 posto lažno pozitivni i 10 posto lažno negativni i uvijek ta vjerojatnost postoji. Naravno, što više odstupa od tog standarda proizvodnje da je ta vjerojatnost veća”, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Zapravo, moguće je da je sve u redu i da je ono što je stavio unutra valjano i dalo rezultate, a moguće je da je stavio neke proizvode koji nisu za upotrebu ili su možda dali krive rezultate. Mislim da nema smisla naučiti napamet”, dodala je Ana Soldopredsjednica ljekarničke komore.

Zagrebačke ljekarne iz opreza ne prodaju sporne testove

Sve zagrebačke gradske ljekarne iz predostrožnosti obustavile su prodaju dotičnih testova. Radi se o 3600 komada koji su, kako nam kažu, stavljeni u karantenu dok se ne utvrdi ima li među njima sumnjivih, potvrđeno je za Dnevnik.hr.

Jesu li uistinu dijelovi antigenskih testova, umjesto iz Kine, stizali iz Turske u gotovo jednakom pakiranju kao i original i jesu li se potom prepakirali u Varaždinu, kako se sumnja – treba reći policija.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da se izvidi provode već neko vrijeme.

Tvrtka osporava sve navode: Zgroženi smo

U osumnjičenoj tvrtki na upit Dnevnika Nove TV odgovorili su mailom. Kažu, zgroženi su.

“U povodu Vašeg upita u odnosu na sadržaj medijskih objava, osporavamo u cijelosti navode o bilo kakvom poslovanju društva koje bi bilo protiv pozitivnih propisa i javnog morala”, odgovorili su iz tvrtke.

Ne, ovo je otvorilo brojna pitanja. Provjeravaju li se testovi, tko to radi? Pitanje je i gdje su svi sumnjivi testovi završili.

U HZJZ-u koji validira testove trebali bi reći da su s medicinske strane oni odradili sve što su. Testovi koji su na listi komisije su oni koji imaju zeleno svjetlo.

“Europska komisija smatra da one koji su na listi ne treba provjeravati. Ne, bez obzira na to, mi u HZJZ-u provjeravamo sve veće nabave koje provodi RH”, dodala je Pavić Šimetin.

U ljekarničkoj komori objašnjavaju nam proceduru.

“U trenutku kada je proizvod došao na tržište provjeravala se njegova dokumentacija i sami proizvod. Nakon toga, kad proizvod uđe u promet, osim u slučaju nekog problema, vrlo rijetko se proizvod uzrokuje da tako kažem iz prometa i provjerava. Za razliku od lijekova koji se cijelo vrijeme provjeravaju dok imaju rok valjanosti”, objasnio je Soldo.

Autor:Dnevno.hr/MP

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr