Praviti na svemirskim letovima djecu ili ne? Evo što kažu stručnjaci

Ljudska prisutnost u Zemljinoj orbiti i svemiru stalna je pojava već desetljećima. Od prvog Gagarinovog leta 1961. godine, u svemiru je, kraće ili duže, boravilo 600-tinjak osoba, a na Međunarodnoj svemirskoj postaji posade se kontinuirano mijenjaju još od kraja 2000. godine. U svim tim letovima i dugotrajnim misijama događalo se mnogo toga, od znanstvenih i socioloških eksperimenata do zabavnih aktivnosti. Međutim, ne postoje javno dostupni dokazi da se ikad itko od astronauta ili svemirskih turista u svemiru bavio ultimativnom ljudskom zabavnom aktivnošću – vođenjem ljubavi.

Svemirska nevinost

NASA i ESA to, primjerice, svojim astronautima čak i brane kodeksom ponašanja, koji strogo zabranjuje bilo kakve seksualne aktivnosti tijekom svemirskih misija. Ne, poznavajući ljudsku prirodu i uzevši u obzir statistiku, moguće je da je netko nekada prekršio ta pravila, samo što javnost o tome ne zna ništa.

Upravo činjenica da u svemirskim misijama (navodno) nije bilo aktivnosti među plahtama, pokušao je još prije osam godina iskoristiti PornHub, pokrenuvši crowdfunding kampanja na platformi Indiegogo. Ona je imala za cilj prikupiti 3,4 milijuna dolara, čime bi se financirao put dvoje njihovih glumaca i filmske ekipe na Međunarodnu svemirsku postaju. Tamo bi tako nastao prvi pornić snimljen u bestežinskom stanju svemira, zamislili su autori projekta. Zanimanje javnosti za svemirski “akcijski film”, zapravo, nije bilo dovoljno, pa je ova kampanja uspjela prikupiti samo 6% od traženog iznosa.

Glumci su se već bili uživjeli u uloge...
Glumci su se već bili uživjeli u uloge…

Turisti će se ponašati drugačije

Pita li se, pak, znanstvenika s britanskog sveučilišta Cranfield – i bolje je da je tako. Oni su, naime, protekloga tjedna objavili rad u kojem se bave upravo seksualnom aktivnošću u svemiru, i to onom kojem je cilj začeće. Motivirani sve većom popularnošću svemirskog turizma i očekivanoj eksploziji broja svemirskih turista u idućem desetljeću, kao i broj kompanija koje takve usluge nude, kapitalizirali su se: “što bi začeće u svemiru značilo za taj sektor?”.

“Pa što sad radimo na ovom dugom svemirskom putovanju…?”

Nerealno je, kažu, očekivati ​​da će svi svemirski turisti u budućnosti biti profesionalni poput astronauta i suzdržavati se od vanjskih odnosa, pa je stoga bitno istražiti rizike i informirati ih o tome. Osim očitih izazova – poput tehnike izvedbe u mikrogravitaciji, logistici, higijeni ili privatnosti – naglašava se i velik rizik od bioloških problema u razvoju tako početnog embrija. Znanost za sada nema podataka o utjecaju najboljeg stanja i ionizirajućeg svemirskog zračenja na razvoj ploda, pogotovo u pogledu ljudske reprodukcije i utjecaja na tako započeto dijete.

Istražiti sve aspekte

Autori rada stoga preporučuju da se svi uključeni u sektor svemirskog turizma počnu baviti ovim problemima. “Nekontrolirana ljudska koncepcija u rastućem svemirskom turizmu” ono što predstavlja rizik, kažu, kako sa zdravstvene i sociološke, tako i pravne ili socijalne strane – naime, može predstavljati problem za reputaciju tvrtke u čijem se svemirskom brodu dogodilo ovako nešto .

Zaključno, ova skupina znanstvenika dala je i svoje preporuke. Kao prvo, navode da je potrebno pokrenuti opsežne konzultacije i raspravu o pitanju vanjskih odnosa u svemiru. Nakon sagledavanja aktualnog stanja, preporučuju pristupiti reguliranju te prakse, otklanjanju mogućih rizika, razvoju dobrih primjera iz prakse (!), a ključno je, navode, o transparentnom komuniciranju. Dok se sve navedeno ne dogodi, a rizici postanu nešto poznatiji i predvidljiviji, razmnožavati se na svemirskom letu – ne bi bilo preporučljivo.

“Uzevši u obzir dugoročnu važnost ljudskog razmnožavanja izvan Zemlje, dok čovječanstvo pokušava postati višeplanetarna vrsta, moramo ozbiljno pristupiti tom prvom koraku, bilo da je on planiran, ili posebno ako je neplaniran”, poručuju autori studijekoju možete pronaći u nastavku.

Više o temiIzvor:Bug.hr