Šef Wagnera ukrajinsku protuofenzivu nazvao mogućom “tragedijom za Rusiju”, Macron ponovno obećao pomoć Zelenskom

Dok Rusija tvrdi da je zauzela 85 posto Bahumuta, Ukrajina neće te tvrditi. Šef Wagnera Jevgenij Prigožin nazvao je ukrajinsku protuofenzivu mogućom tragedijom, a francuski predsjednik ponovno je obećao svu potrebnu pomoć ukrajinskoj vojsci.


Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je u nedjelju da su ruske snage zauzele četiri četvrtine u Bahmutu koji je pod opsadom tih snaga.

Ta se informacija ne može provjeriti iz neovisnog izvora, a Ukrajina negira tvrdnje Rusije da je preuzela vlast 85 posto grada.

U tom gradu na istoku Ukrajine, za koji obje strane mjesecima tvrde da su ga zauzele, posljednjih se tjedana vode žestoke borbe.

Kijev je u subotu priopćio da Rusi zasad ne uspijevaju presjeći ukrajinske opskrbne pravce prema Bahmutu.

Vođa privatne ruske vojne skupine Wagner, Jevgenij Prigožinrekao je da su se njegovi ljudi borili u Bakhmutu, u istočnoj Ukrajini, nedostaje streljiva i upozorio je da bi se ukrajinska protuofenziva mogla pretvoriti u “tragediju za Rusiju”.

“Mi (Wagner) imamo tek 10-15 posto potrebnog streljiva”, istaknuo je vođa Wagnera u razgovoru s ratnim izvjestiteljem Semjon Pegov koji je blizu Kremlju.

Prigožin koji zbog nedostatka streljiva optužuje vrh ruske vojske, rekao je da sredinom svibnja očekuje ukrajinsku protuofenzivu. “Ta bi se protuofenziva mogla pretvoriti u tragediju za našu zemlju“, upozorio je.

Skupina Wagner je na prvoj crti u borbama za grad Bahmut. Prigožin je u otvorenom sukobu s ruskim vojnim vrhom koji optužuje da namjerno ne isporučuje dovoljno streljiva njegovim ljudima i javno je više puta napao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

Ukrajina je ovaj tjedan izvijestila da privede kraju pripreme za protuofenzivu.

U nedjelju je guverner ruske regije Brjansk, uz granicu s Ukrajinom, rekao da je u Ukrajini granatirano rusko selo poginulo četvero i ranjeno dvoje ljudi.

Dan ranije, u napadu drona zapaljeno je skladište nafte u Sevastopolju, matičnoj luci ruske crnomorske flote na Krimu, rekle su vlasti poluotoka koji je Rusija pripojila svom teritoriju.

Macron ponovno obećao pomoć

francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovno je u nedjelju obećao kolegi Vladimir Zelenski da će pružiti “Ukrajini svu potrebnu pomoć kako bi povratila svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost”, priopćila je Elizejska palača.

Macron je u telefonskom razgovoru “izvijestio o koordinaciji vojne pomoći Europi kako bi mogla odgovoriti na dugoročne potrebe Ukrajine“, dodaje ured francuskog predsjednika dok Kijev najavljuje pripremu za sveobuhvatnu protuofenzivu za oslobađanje teritorija pod ruskom okupacijom.

Ona bi se mogla dogoditi idućih tjedana zahvaljujući zapadnoj pomoći u vojnoj opremi pošto je bojišnica bila razmjerno stabilna u zimskim mjesecima.

“Dvojica predsjednika ujedno su razgovarala o skorim međunarodnim sastancima i na način na koji bi oni mogli pridonijeti jačanje pomoći međunarodne Ukrajinipotvrditi njezinu europsku perspektivu i promicati sigurnost i stabilnost u Europi”, dodaje Elizej.

U priopćenju Elizejske palače ne spominje se nedavni telefonski razgovor Volodimira Zelenskog i kineskog predsjednika Xi Jinpingaprvog od početka ruske invazije u veljači 2022., za koji se Macron svesrdno zauzimao.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr