Zbunjenost zbog nove opasne droge, stručnjak upozorava: “Sto puta je jača od morfija, jeftina i laka za provjeru”

Dnevnik Nove TV već je govorio o opasnosti nove droge na tržištu – fentanila. Samo jedna konzumacija može dovesti do ovisnosti, pa čak i smrti. Najkritičnija situacija je u Americi, a kako se ova sintetička droga ne bi počela intenzivnije širiti na području Hrvatske i Europske unije – dogovorena je međunarodna suradnja.

GalerijaNova droga na tržištu - 4 Nova droga na tržištu - 3 Nova droga na tržištu - 2 +0Nova droga na tržištu - 1


Fentanil – sintetski opioidni analgetik, koristi se u medicini u terminalnim stadijumima bolesti, učinak mu je sličan morfiju. Preplavio je tržište narkotikaproblem je što ga je jako teško dozirati pa brzo dolazi do predoziranja.

„Ono što je za njega specifično, jest njegova snaga djelovanja. Sto puta je jači od morfina, 50 puta od heroina. Primjerice iz jednog grama možete stvoriti 600 doza, dakle 0,2 miligrama je dovoljno da budu fatalni”, objasnio je Željko Petkovićpomoćnik ravnatelja HZJZ-a u prilogu reporterke Dine Ćevid.

Koliko je opasan, govori i to što se koristi jedan derivat ovog opijata uspavljivanje divljih životinja, primjerice slonova. Najčešće se miješaju s već prisutnim opijatima.

“Narkodileri dodaju fentanil u neke od ovih poznatih droga, a za trajnu ovisnost potrebne su vrlo male količine, a onda od toga do vrlo tragičnih posljedica vrlo kratak put”, upozorava ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kobne već jako male količine

Jako male količine su kobne, a do smrti najčešće dolazi zbog zastoja rada pluća i prestanka disanja.

“Najveći problem je da osoba koja ga uzme nije svjesna da će doći do predoziranja. Vama prestanu raditi pluća, padate u nesvijesta da u principu nema nikakvih indicija za to”, kaže Petković.

U Americi je fentanil preplavio crno tržište. Na godinu umire oko 100.000 ljudi.

Ono što je zanimljivo je da je jeftin i samim tim ga je lako prokrijumčariti, primjerice 20 kg fentanila je ekvivalent toni heroina, rekao je Petković.

S ravnateljicom američke agencije za borbu protiv narkotika sastao se i ministar Božinović.

Umire oko 300 osoba dnevno

“Dolazi s azijskog tržišta, a preko meksičkih kartela se prenosi u Ameriku, njima su trenutno najveće posljedice. Umire oko 300 osoba dnevno, tako da samo to govori o problemu kojeg moramo biti svjesni. Moramo biti svjesni kao građani, kao institucije i kao roditelji”, upozorava Božinović.

Situacija u Hrvatskoj zasad je stabilna.

“U Europi je toga manje, iako postoje već neke oznake. Kod nas u zadnjih šest godina je dva puta detektiranofentanil je pronađen u jednoj pisanoj pošiljci iz Kine iu biopsiji jedne osobe koja se predozirala”, dodaje.

Zbog njegove toksičnosti, samo udisanje fentanila – može dovesti do trovanja i smrti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr