Plenković stigao u Mostar: Sastao se s Čovićem i Krištom, pozdravio formiranje Vlade

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je imenovanje nove Vlade Federacije BiH u razgovoru s predsjednicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem te izrazio očekivanje da će se nastaviti razgovori o izbornoj reformi u toj zemlji, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog sabora.


Premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak poslijepodne doputovao u dvodnevni posjet Mostaru gdje će u utorak biti na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva.

Krajem prošlog tjedna imenovana je nova Vlada Federacije BiH koju čine ministri stranaka okupljenih oko HNS-a BiH te prosjačke i građanske stranke predvođene SDP-om BiH. Time je deblokiran izbor nove entitetske vlade, na čemu se natjecala najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije.

Premijer Plenković je pozdravio formiranje vlade na razini Federacije BiH te izrazio punu potporu aktivnostima Hrvatskog narodnog sabora BiH, stoji u priopćenju.

Rekao je da je potrebno žurno nastaviti razgovore političkih stranaka u BiH o izbornoj reformi, kako bi se postigla ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, dodao je. Po Plenkovićevim riječima, pitanje reforme izbornog sustava je unutarnje pitanje BiH, stoji u priopćenju.

BiH u Europskoj uniji

Hrvatski premijer najavio je i snažan angažman Hrvatske za što skorije otvaranje pristupnih pregovora između BiH i Europske unije.

Prdsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čovićs kojima je Plenković razgovarao, istaknuli su da je ustavne reforme bitno provesti kako bi zemlja ispunila jedan od najvažnijih uvjeta za napredovanje prema Europskoj uniji.

Čović je zahvalio Plenkoviću za njegovo angažiranje da BiH dobije kandidatski status s Unijom u prosincu prošle godine na sjednici Europskog vijeća, piše u priopćenju.

Plenković je ranije u ponedjeljak posjetio mostarsko-duvanjskoga biskupa Petar Palić i obišao izložbu vrijednih umjetnina u biskupijskoj galeriji koju je u najvećem dijelu financirala hrvatska vlada.

Kasnije večeras sudjeluje na večeri na kojoj je i poseban predstavnik EU-a za pitanja Zapadnog Balkana i dijela Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Hrvatski premijer u utorak će biti na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023. na kojem sudjeluje više desetaka hrvatskih izlagača. Ovogodišnji partner sajma je Izrael.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr