Koliko će poskupljenje struje i plina u Srbiji uvećati račune građana?

Naplata potrošnje plina je na razini 98 posto, a najbolja u plaćanju su građani, dok kod industrije posebno kod sezonskih potrošača ima malih odobravanja.

Plinu Srbiji koristi 335 tisuća kućanstava. Nova cijena sa PDV-om za njih je 4,55 dinara po kilovat-satu.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da će cijena plina za industrijske potrošače u Srbiji i dalje biti tri do pet puta niža nego u bilo kojoj članici Europske unije.

Kako je rekao, naplata plina je na razini 98 posto, a najbolji u plaćanju su građani, dok kod industrije posebno kod sezonskih potrošača ima malih odlaganja, piše internetski portal RTS-a.

Zaštićeni kupci
Računica Agencije za energetiku pokazuje: prosječna cijena kilovat-sata struje za domaćinstva sada je – 13,31 dinara s PDV-om, mjesečni račun za one koji potroše 300 kilovat-sati biće uvećan za 250 dinara, za 400 kilovat-sati. sati, a najviše – do 320 dinara za potrošnju od 1.600 kilovata sati sa grejanjem na TA peć, mesečno povećanje je 1.000 dinara.

“Za sada su cijene električne energije ispod tržišne razine, što predstavlja jedan element socijalne politike i zaštite svih kućanstava. Ono što bi u sljedećem razdoblju trebalo raditi, a na čemu ustraju i Europska unija i MMF je da se štite oni najugroženiji slojevi domaćinstava kroz instituciju energetski zaštićenog kupca. Zato smo dobili jednu donaciju koja treba obuhvatiti 190 tisuća kućanstava gdje će se dodjeljivati ​​besplatni kilovati”, rekao je čelnik za energetiku u “Delloiteu” Željko Marković.

Lokalne vlasti sada moraju pružiti više informacija ugroženim građanima kako bi se prijavili za ove energetske pogodnosti. Za gospodarstvo je cijena megavata porasla sa 102,6 eura na 110,81 euro.

Slobodno tržište
“To je minimalno povećanje u odnosu na prethodne ugovore. Imajući u vidu da je prosječno učešće cijene električne energije u cijeni finalnog proizvoda od 5 do 10 posto, ovisno o djelatnosti, da bi se s određenim postotkom odrazilo na cijenu finalnog proizvoda.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr