Produženi vikend donio rekorde za volanom i odnio tri života: Stručnjak upozorava na veliku opasnost u tunelima

Produženi vikend donio je brojne rekordere na prometnicama. Vožnja s 3 promila, brzina veća od 200 kilometara na sat, pijana vozačica u suprotnom smjeru na autocesti i stravična prometna u tunelu Sveti Rok.

GalerijaNesreće u prometu, ilustracija - 5 Nesreće u prometu, ilustracija - 2 Nesreće u prometu, ilustracija - 1 +2Nesreće u prometu, ilustracija - 3


Rasuti dijelove automobila u tunelu Sveti Rok – epilog su stravične prometne nesreće. Dvije su osobe teško ozlijeđene. Jedna je životno ugrožena.

Krivac je poznat. Do nesreće je došlo zbog neopreznosti. Vozač je u smjeru Splita prilikom pretjecanja udario u stražnji dio automobila u desnom prometnom traku. Greške u tunelu skupo se plaćaju, ističe struka.

“U tunelima imate jedan problem – što imate oplatu tunelakoja praktički ne može apsorbirati kinetičku energiju i kad dođe do udara vozila u tu oplatu, dolazi do nekontroliranog kretanja vozila po tunelu ili udara u neki kruti objekt”, objašnjava Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Vanje Margetića.

Držite razmak, prilagodite brzinu, ne pretječite u tunelima. Jedino tako prolazak može biti sigurniji.

“Ja bih još istaknuo u ovim našim dužim tunelima, svakako nemojte koristiti samo dnevna svjetla, jer većina vozila proizvođača EU u dnevnim svjetlima nema ona stražnja pozicijska svjetla. Tako da – palite kratka svjetla“, poručuje Ševrović.

Pijana u suprotnom smjeru

Pukom srećom na autocesti prema Karlovcu izbjegnuta je velika tragedija. Pijana vozačica s 2,19 promila alkohola ušla je u suprotan smjer autoceste.

“Prouzrokovala je prometnu nesreću, srećom, ne s težim posljedicama. Ona ima lakše tjelesne ozljedeno ona neće biti prepraćena dežurnom sucu i najvjerojatnije će protiv nje biti podnijeta kaznena prijava zbog obustave vožnje”, najavio je. Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Osim ove količine alkohola u krvi, produženi vikend donio je i rekordera.

“Od više od tri promila na području PU koprivničko-križevačke. Vidimo da nikada nije dovoljno ukazivati ​​na to koliko je to opasno”, dodaje Huljak.

Rekordi su padali iu brzinama. Na području Šibenika vozač je stisnuo papučicu gasa sve do 202 kilometra na sat. Vikend i promet u njemu, odnijeli su tri ljudska života.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr