Srbija i Kosovo posve oprečno o obliku zajednica srpskih općina: “Danas smo došli do zida”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je u utorak kosovsku vladu da ne želi formirati zajednicu općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, a visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku kaže da dvije strane o tome imaju potpuno suprotna stajališta.


“Jasno je da Priština ne želi ispuniti svoju obavezu od prije deset godina. Danas smo došli do zida, za njih je to neprihvatljivo i kažu da ne žele novu Republiku Srpsku”, rekao je Aleksandar Vučić nakon završetka susret s kosovskim premijerom Albinom Kurtijemkoji je održan u sklopu dijaloga za normalizaciju odnosa.

Na sastanku je objema stranama predstavljen prednacrt statuta Zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, o čemu je sporazum potpisan još 2013. godine. Taj nacrt pripremio je tim Srba s Kosova.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Joseph Borrell On je nakon sastanka izjavio da je predstavljanje prvog nacrta statuta “važan, simboličan korak” na putu uspostave Zajednice srpskih općina.

Na sastanku se razgovaralo o provedbi sporazuma dogovorenih krajem veljače u Bruxellesu i sredinom ožujka u Ohridu. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell priopćio je 27. veljače nakon sastanka Vučića i Kurtija da su obje strane prihvatile dogovor o putu ka normalizaciji odnosa. Novi sastanak uslijedio je 18. ožujka u Ohridu, gdje je, prema Borrellovim riječima, prihvaćen aneks tog sporazuma koji predstavlja plan provedbe temeljnog sporazuma. Ne, ni sporazum ni aneks nisu potpisani i obje strane ga različito tumače.

Srpska strana kao prioritet ima formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, što je predviđeno sporazumom iz 2013. godine, dok Kosovo nastoji spriječiti tu da ima izvršne vlasti, ističući da ne žele nešto poput Republike Srpske u Bosni na svom teritoriju.i Hercegovine.

Brojni uspješni primjeri u Europi

“To je dogovoreno prije deset godina. Danas je upravljački tim sastavljen od Srba s Kosova predstavio objema stranama prvi nacrt. To nije konačan nacrt, nego početna točka”, rekao je Borrell.

Borrell je rekao da je kosovski premijer iznio svoje stavove o zaštiti prava srpske zajednice na Kosovu i očekivao da su stavovi dviju strana potpuno različiti u pogledu same prirode te zajednice.

“Ali, iako se ne šalju, oni su se složili da počnu pregovarati o budućnosti te zajednice srpskih općina u bliskoj budućnosti, uzimajući ovaj prvi nacrt kao početnu točku. Pozivam obje strane da se konstruktivno uključi u taj proces iu dobroj vjeri i da budu spremni na kompromise”, rekao je Borrell.

Dodao je da ovu zajednicu treba formirati po uzoru na brojne uspješne primjere u Europi, “gdje imamo različite zajednice općina, u svakoj zemlji možete naći model”.

Na sastanku je bilo riječi i aktualnoj situaciji na terenu koja je vrlo napeta, posebno nakon izbora u općinama sa srpskom većinom koje su kosovski Srbi bojkotirali.

“Vrlo smo zabrinuti i jasno je, uzimajući u obzir iznimno nizak izlazak na izbore, da ti izbori ne nude dugoročno političko rješenje, protiv tu postoji mogućnost koja može dovesti do eskalacije i prema potkopavanju provedbe Ohridskog sporazuma”, rekao je Borrell.

Stoga je pozvao obje strane da pronađu rješenje kako bi se kosovski Srbi vratili u kosovske institucije koje su napustili studenom prošle godine.

“Oba čelnik je priznao da su situacije na terenu ozbiljne, ali nažalost danas nisu uspjeli postići dogovor”, kaže Borrell.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr