VUCIĆ OGORČEN U BRUXELLESU! 'Jako sam zabrinut': Dogovor o Kosovu opet ključ!

Foto: Guliver Image /AP Photo/Darko Vojinović, File

Autor: Dnevno.hr

predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima iz Bruxellesa nakon sastanka s premijerom Albinom Kurtijem kojem su posredovali predstavnici EU Josep Borrel i Miroslav Lajčak.

Na sastanku je usvojena Deklaracija o nestalima, ali Vučić nije optimističan po pitanju formiranja Zajednice srpskih općina.

“Jako sam zabrinut, jer oko ključnog pitanja – formiranja ZSO – jasno je da Priština ne želi ispuniti svoju obvezu od prije 10 godina. To mi je jasno. Znao sam to, ali danas smo došli do zida prvi put i to je bilo jasno od trenutka kada je predstavljen nacrt menadžerskog tima, od načina na koji su pokušali poniziti dvije žene koje su to radile na dobar i profesionalan način, do reakcije nakon toga, da je to za njih neprihvatljivo jer se kosi s ustavom Kosova, jer ne želi Republiku Srbiju… Iako se svi članci nacrta jasno pozivaju na ranije dogovorene članke iz 2013. i 2015., nema jedne točke u kojoj nešto već nije dogovoreno”, rekao je Vučić.

“Čut ćete bezbroj izgovora, ali bit je ovo. Treća točka, jednako važna, trenutna je situacija nakon sramotnih i nelegitimnih izbora na sjeveru Republike Kosovo, gdje je izašlo 3,4 posto stanovništva, kako to prevazići”, nezadovoljan je Vučić.

Očuvala bi stabilnost

“EU je izašla sa svojim prijedlogom, prihvatio sam taj prijedlog, ali ga je i Priština odbila. Smatrao sam da je važno sačuvati stabilnost. Nadam se da će se do dvadeset i neki naći netko tko će moći utjecati na promjenu stava Prištine”.

A onda je nastavio u revijalnom tonu…

“U ovom trenutku ne vidim rješenje. Budući da ga nitko od naše četvorice za stolom nije vidio, razišli smo se. Nadam se da će se razgovori nastaviti i da ćemo, unatoč zidu, uspjeti pronaći neko rješenje u budućnosti. Još 2015. Mustafa i ja smo potpisali principe. Oni se sada odriču zbog Ustava. To je besmislen pristup. Onda je kraj svega. Ne želim govoriti u ime europskih posrednika. Čuli smo Ustavni sud Kosova, kad god pokrenem pitanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244, oni kažu, ja sam čovjek prošlosti. Kad ispunite ono što ste dvaput potpisali, onda ćemo ići dalje. Ovo sad ljudima donosi dodatne probleme u životu. Znam da kad čuju ovo raduju se i ekstremni Albanci i ekstremni Srbi. Ja se nikad ne radujem kad nema dogovora. Kad nema kompromisa moraš se suočiti s tim, moramo nastaviti raditi na rješenju. Rastali smo se u nadi da ćemo u sljedećem razdoblju pronaći odgovore”, rekao je Vučić.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr