POPIS ĆE VAS IZNENADITI! Sedam država nije pozvana na krunidbu kralja Charlesa, pravi skandal tek bi mogao izbiti

Foto: Guliver

Autor: Dnevno.hr/ NK

Ostalo je još manje od tri dana do krunidbe kralja Karla III. i kraljice Camille u Westminsterskoj opatiji. Konačni popis uzvanika, koji čini kongregaciju od više od 2200 ljudi, uključuje članove kraljevske obitelji, predstavnike iz 203 zemlje i približno 100 šefova država.

Uz goste koji sjede u Opatiji, 400 mladih ljudi koji predstavljaju dobrotvorne organizacije koje su imenovali kralj i kraljica imaju priliku gledati službu i procesije iz crkve Svete Margarete, pokraj Westminsterske opatije.

Na krunidbi će biti nazočni različiti profili ljudi, od bivših članova kraljevske obitelji do voditelja dobrotvornih organizacija, koji će zasigurno uvesti dašak kraljevskog glamura u ceremoniju.

Ne, jedna osoba visokog profila koja sigurno neće prisustvovati ceremoniji jest Meghan Marklekoja će ostati u Kaliforniji sa svojom djecom.

Na svečanosti su pozvani šefovi država i vlada zemalja s kojima Velika Britanija ima pune diplomatske odnose. Britanija nije poslala pozivnice za krunidbu kralja Charlesa III. čelnicima Rusija, Bjelorusija, Iran, Mianmar, Sirija, Afganistan i Venezuelakazao je u utorak britanski izvor.

Pozivnice su poslane i visokim diplomatama, ali ne i šefovima država Sjeverna Koreja i Nikaragva.

Podsjećamo, prema najavama britanskih medija krunidba bi trebala biti popraćenanajvećom vojnom svečanošću u posljednjih 70 godinapri čemu će se više od 6000 muškaraca i žena iz oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha sudjelovati u ovom povijesnom događaju za kraljevsku obitelj.

No, ima i problem, prije svega diplomatske prirode, i oko dolaska državnika iz svjetskih zemalja. Na primjer, na krunidbu neće doći američki predsjednik Joe Bidenali će Sjedinjene Države predstavljati svoju suprugu Jill.

Ali pravi skandal tek bi mogao izbiti – i to vezano uz treću globalnu velesilu – Kinu. Naime, kako piše britanski medij The Telegraph, Peking je optužen za ‘nečuvenu’ provokacijus očekivanom nazočnošću na krunidbi Hana Zhengapoznatog po ulozi u gušenju prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, umjesto kineskog čelnika Xi Jinpinga.

Autor:Dnevno.hr/ NK

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr