Europski štediše povlače sve više novca iz banaka tražeći bolju opciju za ušteđevinu

Europski štediše povlače sve više novca iz banaka tražeći bolju opciju za ušteđevinu, dok se banke tome opiru kako bi zadržale depozite. Trend se pojavio kada su neki od najvećih europskih zajmodavaca izvijestili o profitabilnom početku godine, no istovremeno traje fenomen ‘bank walk’ – spor, ali značajan dio gotovine klijenata.

Banke nisu gubile vrijeme kad su kamate prošle godine porasle nakon gotovo 15-godišnjeg sna i odmah počele naplaćivati ​​više kredita, ali većina nije odgodila podizanje kamata na depozite za milijune svojih klijenata. To je povećalo profit mnogih velikih banaka iznad očekivanja mnogih analitičara, što je izazvalo nezadovoljstvo štediše, otvarajući nova pitanja o dugoročnoj stabilnosti sektora. Istodobno, fondovi koji prikupljaju malu štednju građana i ulažu je na tržište novca pokazali su se popularnima među štedišima koji u uvjetima visoke inflacije traže veće prinose na svoj novac. Nedavno su prinosi na ta sredstva malo nadmašili kamatne stope na bankovne depozite.

U Velikoj Britaniji su klijenti NatWesta povukli 11,1 milijardu funti u prva tri mjeseca ove godine. Depoziti HSBC-a isključujući jednokratne priljeve pali su za 10 milijardi dolara, na 1,6 bilijuna dolara, dok su Barclays i Lloyds Banking Group zabilježili pad depozita od pet milijardi odnosno 2,2 milijarde funti.

U Njemačkoj su podaci Bundesbanke pokazali da su depoziti stanovništva pali za gotovo osam posto u odnosu na prethodnu godinu. Deutsche Bank, najveća banka u zemlji, djelomično je pripisala vlastiti pad od 4,7 posto u prvom tromjesečju strahova od širenja bankarske krize koja je započela u SAD-u i Švicarskoj. Glavni financijski direktor Deutsche Bank James von Moltke zaključio je, međutim, da je veća konkurencija među “nekim cjenovno osjetljivim depozitima koji su povučeni iz banke” i nekim klijentima koji su se prebacili na alternativu s višim prinosima, poput fondova tržišta novca, također igrala ulogu. .

Francuski BNP Paribas također je

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr