Podizanje kamatnih stopa u SAD-u: Ono što se čini kao kraj, često je tek početak

Američka središnja banka podigla je kamatne stope na najvišu razinu u 16 godina u sveprisutnoj borbi za stabilizaciju cijena. Federalne rezerve povećale su ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova (što je deseto povećanje u 14 mjeseci) i signalizirale da bi najnoviji rast mogao biti posljednji za sada.

Ti su potezi gurnuli referentnu stopu na između pet i 5,25 posto u odnosu na gotovo nulu u ožujku 2022. godine. Više stope oštro su povećale troškove zaduživanja u najvećem svjetskom gospodarstvu, potaknuvši usporavanje u sektorima kao što je stambeni i igrajući ulogu u nedavnim kolaps tri velike američke banke.

Postupna dezinflacija

‘Više ne razgovaramo o tome da predvidimo’ dodatno povećanje kamata, rekao je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell na tiskovnoj konferenciji nakon objave, nazvavši to ‘značajnom promjenom’. Međutim, odbio je isključiti daljnja povećanja i dodao da će djelovati na temelju nadolazećih signala.

Podsjećamo, Fed je počeo agresivno podizati kamatne stope prošle godine kada su cijene u SAD-u rasle najbržim tempom u desetljećima. Središnje banke diljem svijeta, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Europu, poduzele su više-manje slične mjere.

Više kamatne stope otežavaju kupnju kuće, posuđivanje sredstava za proširenje poslovanja ili druge vrste zaduživanja. Povećanjem tih troškova dužnosnici očekuju pad potražnje i smanjenje cijena.

Otkako je Fed započeo svoju kampanju, povećanje cijena u SAD-u pokazuje znakove usporavanja. U ožujku je inflacija iznosila pet posto, što je najniža razina u gotovo dvije godine, iako je još uvijek neugodno visoka za Fed, koji cilja na stopu od dva posto.

Grgur Dacoglavni ekonomist u EY-Parthenonu, rekao je za BBC kako misli da bi se Fed sada ‘razborito’ zaustavio, napominjući da rizici za gospodarstvo rastu dok se aktivnost usporava.

– Strah od recesije danas je jako prisutan u gospodarstvu. Ne mislim da je bitka s inflacijom gotova, ali nalazimo se u situaciji u kojoj vidimo postupnu dezinflaciju, a također smo u okruženju u kojem su kamatne stope visoke i povišene i stoga bi trebalo ograničiti poslovne aktivnosti, koje bi trebale dovesti do daljnje dezinflacije u naredni mjesecima – rekao je.

Još uvijek postoji nada da će SAD izbjeći recesiju

U Ball Chain Manufacturingu, obiteljskoj tvrtki u New Yorku, kupci su posljednjih mjeseci postali oprezniji zbog ekonomskih briga, kaže za BBC predsjednik tvrtkeBill Taubner. Njegova je tvrtka također smanjila obnavljanje svojih zaliha kao odgovor na cijene koje još uvijek rastu.

Ne, rekao je da se tvrtka ne suočava s neposrednim potrebama za zaduživanjem te se i dalje nada da će svako usporavanje biti blago i relativno kratkotrajno.

– Razumijemo da postoji određena mekoća na tržištu zbog inflacije i očito problema s kamatama, ali dugoročno smo vrlo pozitivni – dodao je Taubner.

Nedavni propasti banaka i očekivano smanjenje kreditiranja kao rezultat toga vjerojatno će opteretiti gospodarstvo, rekao je Powell. No dodao je kako se i dalje nada da će SAD izbjeći recesiju, ističući da je zaposlenost i dalje velika, a nezaposlenost niska.

– I dalje mislim da je moguće… da je ovaj put stvarno drugačije – dodaje.

Odluka Fed-a da podigne stope u srijedu bila je jednoglasna i očekivana od strane financijskih tržišta, koja traže naznake o tome što bi banka mogla učiniti sljedeće. U pisanom priopćenju, banka je odbacila prethodne smjernice koje je dala u ožujku kada je rekla da bi ‘neka dodatna politika jačanja mogla biti prikladna’ kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

Na tiskovnoj konferenciji, Powell je rekao da se banka ‘približava ili je možda čak i tu’ kada je u pitanju pauziranje svoje kampanje povećanja kamatnih stopa, ali je spremna učiniti više ako bude opravdano. Whitney Wa

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr